Liity Edistyspuolueen jäseneksi ja tue toimintaamme!
Lue lisää ...
Briefly in English!

Edistyspuolue – Vapaus valita

Uutiset
Juha Ristimäki, 91 Pirkanmaa

2. huhtikuu 2015

Juha Ristimäki
Olen Juha Ristimäki, Edistyspuolueen jäsen ja Piraattipuolueen ehdokkaana eduskuntaan Pirkanmaalta numerolla 91.

Liberalismia on luonnehdittu optimistien suuntaukseksi. Ja mitä muutakaan se voisi olla? Se uskoo ihmisiin ja heidän kykyihinsä rakentaa uutta, parempaa maailmaa aivan omin avuin ilman ylhäältä tulevaa ohjausta. Minä olen optimisti. Uskon suomalaisiin ja meidän kykyihimme.

Tätä maata on ohjattu jo pitkän aikaa pienimmän yhteisen nimittäjän perusteella. Mutta kaikkeen ei voi varautua, kaikelta ei voi suojautua, eikä koko kansaa tarvitse holhota pienen erityisryhmän vuoksi. Raskaan säätelyn haitat ovat tällä hetkellä huomattavasti etuja suuremmat ja järjetön määrä luovuutta, energiaa ja ideoita jää käyttämättä, koska niiden eteenpäin vieminen vaatisi kasan lupia ja virkamiehistön ennakkoharkintaa.

Lehdistö on nostanut esille yhä uusia yrittämistä estäviä byrokratian kukkasia. Raakamaitopullat pitää myydä omalta tiskiltään kaupparakennuksen ulkopuolella ja ilmaiselta verkkotietosanakirjalta, Wikipedialta, tivataan rahankeräyslupaa. Olutta ei saa ostaa aamulla eikä illalla. Mutta kukapa alkoholia tietäisikään kysyä, koska viski-sanaa ei saa käyttää edes siihen liittyvän tapahtuman nimessä. Rekka-autot kuljettavat nykyisin vain pulloja. Ihmisiä ei puolestaan saa kuljettaa ellei ole onnistunut saamaan yhtä harvoista sitä varten myönnetyistä luvista.

Kaikki vuosien saatossa paikkailtu ja yksittäisiin epäkohtiin tarttuva säätely pitäisi purkaa. Lähtökohdaksi tulisi ottaa yrittämisen ja tekemisen salliminen sekä keskittyä ennaltaehkäisyn sijaan luottamaan kansalaisiin.

Nykyinen sosiaaliturva olettaa pääsääntöisesti ihmisen olevan joko kokoaikaisesti töissä tai sitten täysin työtön. Kuitenkin nykyään työsuhteiden muodot monipuolistuvat vauhdilla ja ihmisillä voi olla joko osa-aikaisia tai useita rinnakkaisia työnteon muotoja. Järjestelmä jättää monet pätkätyöläiset, osittain työkykyiset ja aloittelevat yrittäjät vaikeaan tilanteeseen, jos työstä saatavat tulot eivät yksinään riitä elämiseen.

Koko sosiaaliturva tulisi uudistaa ottamalla lähtökohdaksi eri työskentelymuotojen tasa-arvoinen kohtelu ja kaikkeen työntekoon kannustaminen. Yrittäjien sosiaaliturva tulisi tuoda samalle tasolle työntekijöiden kanssa ja työntekijöiden tulisi voida solmia monia rinnakkaisia osa-aikasopimuksia ilman pelkoa vastareaktiosta. Perustulo auttaisi monissa ongelmakohdissa ja toisi huomattavaa joustavuutta työmarkkinoille.

Tämä maa ei käänny vanhojen puolueiden avulla. Nykyisellä tiellä vaivumme vain syvempään apatiaan ja jähmeyteen. Kuten yritysmaailmassa, myös politiikassa tulee aika, jolloin tarvitaan uusia, ketteriä toimijoita tekemään tarvittavat rohkeat päätökset. Vapaus luo mahdollisuuksia. Mahdollisuudet luovat toivoa. Toivo luo uskoa tulevaisuuteen. Usko tekee ihmisistä optimisteja.

twitter.com/juristimaki

Ylen Vaaligalleria-haastattelu

Kommentointi on suljettu.

Blogi

Yli yhteiskuntaluokkien

Isoäitini isä oli sosialisti. Mutta mitä muuta saattoi odottaa rutiköyhältä maalaispojalta, joka saapui 1900-luvun alussa Turkuun? Hänen kuului olla sosialisti.

Lue lisää..

Kirjoitus Turun Sanomissa

Edistyspuolueen puoluesihteerin, Otto Rosendahlin kirjoitus Turun Sanomissa 4.5.2012:

Lue lisää..

Kirjoitus Turun Sanomissa

Edistyspuolueen puheenjohtajan, Jouni Flemmingin kirjoitus Turun Sanomissa 23.4.2012:

Lue lisää..

Kirjoitus Turun Sanomissa

Edistyspuolueen puoluesihteerin, Otto Rosendahlin kirjoitus Turun Sanomissa 12.4.2012:

Lue lisää..

Kirjoitus Turun Sanomissa

Edistyspuolueen puheenjohtajan, Jouni Flemmingin kirjoitus Turun Sanomissa 16.2.2012:

Lue lisää..

Blogiarkisto