Liity Edistyspuolueen jäseneksi ja tue toimintaamme!
Lue lisää ...
Briefly in English!

Edistyspuolue – Vapaus valita

Uutiset
Jarno Luoma-Nirva, 83 Pirkanmaa

25. maaliskuu 2015

Jarno Luoma-Nirva
Olen Jarno Luoma-Nirva, 38-vuotias tamperelainen ohjelmistosuunnittelija ja liberaali. Olen Edistyspuolueen sekä Piraattipuolueen jäsen ja Piraattien ehdokkaana Pirkanmaan vaalipiirissä numerolla 83.

Liberaalina kannatan yksilönvapautta: kukin eläköön elämäänsä niin kuin haluaa, kunhan ei vahingoita muita. Piraattina kannatan tiedon ja ideoiden vapautta sekä kansalaisten oikeutta yksityisyyteen niin verkossa kuin se ulkopuolellakin.

Kolme keskeisintä tavoitettani:

1. Suora demokratia

Demokratian tulee toteuttaa kansalaisten tahtoa, ei edustajien. Siksi tulee siirtyä suoraan demokratiaan, jossa kansalaisilla on suora vaikutusvalta lainsäädäntöön. Halutessaan kansalainen voi delegoida äänivaltansa haluamansa edustajan käyttöön, mutta tämän tulee olla vapaaehtoista. Äänivallan voi ottaa myös takaisin itselleen tai delegoida jollekin muulle aina halutessaan. Tämä vaatii toki mittavia lakimuutoksia, mutta aion omalta osaltani antaa konkreettista valtaa lainsäädäntöön jo saman tien: jos tulen valituksi, järjestän jokaisesta lakimuutoksesta, josta pääsen äänestämään eduskunnassa, ensin äänestyksen kannattajilleni ja noudattaa sen tulosta (poislukien asiat, joista on kirjattu kanta Piraattien puolueohjelmaan). Järjestän äänestyksen joko omalla äänestysalustallani (www.tyrannyofmajority.net) tai Liquid Feedbackilla (www.liquidfeedback.org). Kiinnostuneet voivat liittyä demokratiakokeiluryhmään: facebook.com/groups/demokratiakokeilu

2. Perustulo

Perustulo korjaisi suuren määrän ongelmia aina ylisuuresta byrokratiasta (ei tarvita virkamiesarmeijaa syynäämään menokuitteja, asuntojen kokoja ja vahtimaan työnhakuja ja kurssituksia), epätasa-arvosta (kun on iso määrä erilaisia tukia, jotkut saavat enemmän kuin toiset, jotkut saattavat jäädä kokonaan ilman kun eivät osaa hakea oikeaa tukea tai saa virkailijalle vastaanottoaikaa) ja työttömyydestä lähtien (kaikki työnteko lisää käteen jäävää rahamäärää, yrittäjyys lisääntyisi kun yrittäjät eivät enää putoaisi työttömyysturvan ulkopuolelle). Perustulo mahdollistaisi myös työehtosopimusten yleissitovuuden purkamisen, mikä lisäisi työmarkkinoiden joustavuutta sen verran, että työttömyys käytännössä poistuisi. Byrokratian pieneneminen ja työllisyyden paraneminen tekisi ihmeitä myös valtion taloudelle. Täällä on eräs hyvin yksinkertainen perustulomalli ja siihen liittyvä laskuri:  tyrannyofmajority.net/blog/fin/perustulolaskuri

3. Turhien sääntöjen ja rajoitusten purkaminen.

Esimerkiksi nämä rajoitukset tulee poistaa:

  • kauppojen ja ravintoloiden aukiolorajoitukset
  • taksiliiketoiminnan sääntely
  • alkoholin saatavuus- ja mainontarajoitukset
  • valtion alkoholi- ja uhkapelimonopolit
  • miesten asevelvollisuus
  • rahankeräyksen luvanvaraisuus
  • internetin sensurointi
  • toisen kotimaisen kielen opiskelupakko

luoma-nirva.net
facebook.com/JarnoLuomaNirva
twitter.com/jarnoln
Lista tavoitteistani
Ylen Vaaligalleria-haastattelu

Kommentointi on suljettu.

Blogi

Yli yhteiskuntaluokkien

Isoäitini isä oli sosialisti. Mutta mitä muuta saattoi odottaa rutiköyhältä maalaispojalta, joka saapui 1900-luvun alussa Turkuun? Hänen kuului olla sosialisti.

Lue lisää..

Kirjoitus Turun Sanomissa

Edistyspuolueen puoluesihteerin, Otto Rosendahlin kirjoitus Turun Sanomissa 4.5.2012:

Lue lisää..

Kirjoitus Turun Sanomissa

Edistyspuolueen puheenjohtajan, Jouni Flemmingin kirjoitus Turun Sanomissa 23.4.2012:

Lue lisää..

Kirjoitus Turun Sanomissa

Edistyspuolueen puoluesihteerin, Otto Rosendahlin kirjoitus Turun Sanomissa 12.4.2012:

Lue lisää..

Kirjoitus Turun Sanomissa

Edistyspuolueen puheenjohtajan, Jouni Flemmingin kirjoitus Turun Sanomissa 16.2.2012:

Lue lisää..

Blogiarkisto