Olin miltei aloittaa tämän kirjoituksen kysymyksellä "Who is John Galt?", mutta onneksi muutin mieleni vaikka teinkin sen näköjään silti.
Kirjoittaja Matti viittasi Ayn Randiin toisessa keskusteluketjussa ja onpa nimi ennenkin foorumilla vilahtanut. Ayn Rand oli USA:lainen (ja venäjänjuutalainen) kirjailija, jota pidetään merkittävänä innoittajana markkinaliberaalille (tai USA:laisittain libertaarille) liikkeelle ja tinkimättömälle individualismille.
Ayn Rand on jäänyt ymmärrykseni mukaan aika vähälle huomiolle Suomessa. Tavallaan voin käsittää tämän, koska Rand julkaisi teoksensa ja oli julkisuudessa kylmän sodan viileinä aikoina, jolloin Neuvostoliiton uhkainen paine vaikutti vahvasti Suomen kulttuuriin ja samalla siihen mitä kirjallisuudessa voitiin pitää sopivana ja kelpona. Siitä huolimatta, että Randia pidetään yhtenä vaikutusvaltaisimmista kirjailijoista, hänen teoksiaan ei ole taidettu vielä pahemmin edes suomentaa (?).
[edit: Nyt taisin syytää ylisanoja, mutta jossain näin USA:laisen, tilastollisesti tuskin merkitsevän, kyselytutkimuksen kirjailijoista ja heidän vaikutuksestaan haasteteltujen ajatusmaailmaan ja Rand taisi olla top-5:ssä. Joku on kuitenkin häntä lukenut. Joku on rakastanut ja joku vihannut.]
Puhun nyt aiheesta, jota en tunne. Olen törmännyt Randin nimeen useissa yhteyksissä ja tutustunut pintapuolisesti hänen ajatuksiinsa. Aloitin juuri viime viikolla lukemaan hänen teostaan "Atlas Shrugged". Tuo yli tuhatsivuinen järkäle on minulla vielä pahasti kesken.
Ayn Randista näyttävät ammentavan libertaarin liikkeen lisäksi satunnaisesti mm USA:n republikaanikonservatiivit. Samalla kuulee lausuntoja, joissa häntä pidetään heti perkeleestä seuraavana ja hänen ajatuksiaan vaarallisina. Nähtävästi hän ei ole vihaajiankaan kylmäksi jättänyt.
Suunnilleen 100 sivua Atlas Shruggedia luettuani ajattelin, että mitään näin teatraalista, stereotyyppistä ja kliseistä en eläessäni ole lukenut. Samoilla kohdin huomioni kiinnittyi jatkuvasti lähinnä tökeröihin toistoihin ja ties mihin epäolennaisuuteen. Nyt pidemmälle päästyäni Rand alkaa saada paremman otteen ja tarina tuntuu keräävän pontta huimaa kyytiä.
Oma vaikutelmani on, että Rand saattaa olla samoin monilla eri tavoilla ymmärretty ja varsinkin väärin ymmärretty ajattelija kuin natsien keppihevoseksi joutunut Friedrich Nietzsche. Luulen, että tämän käsityksen molemmat ottaisivat vastaan parhaimmanlaatuisena kohteliaisuutena.
Mielestäni Rand ajatuksineen saattaa olla vapautta rakastavan liikkeen näkökulmasta mielenkiintoinen ja kenties tärkeä hahmo.
Onko teillä näkemyksiä Randista?
Pitäisikö myös Rand olla esillä kun puhutaan George Orwell'sta tai Aldous Huxleysta, vai olenko tuhannen metsässä taas kerran?
Edit:
Niin, pakko vielä mainita, kun tuli mieleen... mm sellainen upeanhieno kanadalaisyhtye kuin Rush ammentaa Randista.