Liity Edistyspuolueen jäseneksi ja tue toimintaamme!
Lue lisää ...

Edistyspuolue – Vapaus valita

Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

Keskustelua Edistyspuolueen politiikasta, ideologiasta ja kannoista.

Re: Keitä ne on ne liberaalit, sellaiset liberaali miehet...

ViestiKirjoittaja älä_yliviivaa » 24.01.2013, 18:35

xjonax kirjoitti:lainaus


Painotan että tämä oli vain oma näkemykseni. Ei vasemmisto ja muut ole liberaaleja, mutta koitin hahmottaa vähän nykyisen puoluekentän perusteella missä itselleni mielenkiintoinen puolue olisi. "Liberaali" vasemmassa yläkulmassa oli vähän huono sana, mutta en nyt muutakaan keksinyt kuvaamaan aikanaan. En ole itse ääriliberaari ja tietyt säätelyt minusta ihan ok tai ei ainakaan haittaa itseäni. Kokoomusnuorista olen samaa mieltä ja uskoisin monen siellä olevan kiinnostunut edistyspuolueesta.
älä_yliviivaa
 
Viestit: 3
Liittynyt: 24.01.2013, 16:22

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Darvi » 07.02.2013, 16:02

Mikä mieltä on jakaa arvot rahaan ja muihin arvoihin? Ei liberalismi tee mitään eroa sen suhteen onko kyseessä taloudellinen vapaus vai ilmaisuvapaus vai seksuaalinen vapaus vai liikkumavapaus. Taloudellinen vapaus on vieläpä sellainen vapaus, joka mahdollistaa monia muita vapauksia.
Darvi
 
Viestit: 119
Liittynyt: 28.01.2012, 09:37

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Marjukka Kaakkola » 25.03.2013, 19:14

Satuin foorumille ja lueskelin mielenkiinnolla ketjuja. Täällä on keskusteltu lukemattomista poliittisista yksityiskohdista ja keskustelu on aina tarpeellista ja hyödyksi, mutta itse silti ajattelen, että suurin ongelma Suomessa on, että kansalaisilla ei kuitenkaan ole käytännössä minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa politiikkaan.

Äänestäminen neljän vuoden välein ehdokasta, joka valituksi tulonsa jälkeen äänestää vastoin vaalikampanjassa kertomia omia mielipiteitään puoluekurin vuoksi, ei anna paljoakaan mahdollisuuksia vaikuttamiseen tai näilläkään sivuilla toivottujen poliittisten muutoksien aikaansaamiseen.

Muutos ajaa puolueena suoraa demokratiaa, jossa kansalaisten enemmistön tahdon mukaiset poliittiset muutokset olisivat kohtuullisessa ajassa mahdollisia. Jos kansalaisaloitteet voisivat mennä eduskunnan sijasta päättäjiä sitovaan kansanäänestykseen, voisivat aloitteentekijät luottaa siihen, että riittävästi kannatusta saanut (50000 allekirjoitusta) aloite käsitellään asianmukaisesti ja että sillä aktiivisen kansalaiskeskustelun jälkeen on aidosti mahdollista tulla myös hyväksytyksi (kansanäänestyksellä). Nythän nämä aloitteet eivät kiinnosta päättäjiämme, kuten olemme saaneet lehdistä lukea.

Tässä ketjussa aiemmin kommentoitiin näin:
morko kirjoitti:Itävallassa suoralla demokratialla päätettiin juuri jatkaa lukuisten ihmisten orjuuttamista pakkotyössä.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201301 ... 6_ul.shtml
Jos demokratia johtaa edes yhden ihmisen orjuuteen, demokratia on väärin.


Tuosta tulee hieman sellainen mielikuva, että mainittu 'orjuuttaminen' olisi juuri suoran demokratian syytä, mutta pitänee muistaa, että vastaava käytäntö on meilläkin toiminnassa ja täysin edustuksellisen demokratian päättämänä.

Huomattavana erona on kuitenkin se, että itavaltalaisilla oli tosiasiallinen mahdollisuus päättää asiasta itse, toisin kuin meillä suomalaisilla on koskaan ollut. En tiedä, mutta on mielestäni täysin mahdollista, että avoimen kansalaiskeskustelun päätteeksi pidettävässä kansanäänestyksessä suomalaiset päätyisivätkin kannattamaan palkka-armeijaa nykyisen käytännön sijasta.

Meiltä vain ei kysytä sitä, meille ei anneta edes mahdollisuutta, koska meillä 'paremmintietäjät' päättävät aivan kaikista asioista.

Muutos-puolueessa riittää, että hyväksyy päätavoitteemme, kaikista lukemattomista muista poliittisista yksityiskohdista me muutoslaiset saamme olla mitä mieltä haluamme. Ja puoluekurin puuttuessa kukaan ei meillä tule valituksi tulosi jälkeen määräämään, että sinun on nyt esimerkiksi äänestettävä "asevelvollisuuden puolesta, vaikka vaalikampanjassasi kerroit kannattavasi palkka-armeijaa".

Toivoisinkin teidän, hyvät edistykselliset aktiivit pohtivan tämän muutoslaisen vapauden syvintä olemusta, sillä meillä aktiivisille ihmisille on aina tarvetta ja tilaa, eli tervetuloa joukkoon. Meillä vain sitten pitää pystyä olemaan niin suvaitsevainen, että hyväksyy kaverille sen, että hän on jossain asiassa eri mieltä kuin itse, mutta jossain toisessa asiassa taas sitten tietysti samaakin mieltä. Mutta niitä omia agendoja saa kukin ajaa täysin vapaasti ja lopuksi sitten hei me kansanäänestetään.

Jos tämä herätti kysymyksiä, vastailen mielelläni myös sähköpostitse (marjukka.kaakkola at gmail.com). :)
Marjukka Kaakkola
 
Viestit: 1
Liittynyt: 25.03.2013, 18:18

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja morko » 30.03.2013, 18:57

Marjukka Kaakkola kirjoitti:Huomattavana erona on kuitenkin se, että itavaltalaisilla oli tosiasiallinen mahdollisuus päättää asiasta itse, toisin kuin meillä suomalaisilla on koskaan ollut.


Tässähän juuri sanamuodoillasi paljastat muutos2011-puolueen ja demokratiauskovaisten kollektiivisen ajattelutavan. Sanot että "Itävaltalaisilla oli mahdollisuus päättää", aivan kuin "itävaltalaiset" muodostaisivat jonkin jakamattoman kollektiivisen ryhmän jolla on oma yhtenäinen tahto. Todellisuudessa itävallassa on yksilöitä, joilla on yksilöllisiä haluja, unelmia ja tarpeita.
Oliko itävaltalaisilla tosiallinen mahdollisuus päättää asiasta itse? Ei, se olisi tarkoittanut sitä että asepalvelus on vapaaehtoista jolloin jokainen voi tosiasiassa päättää siihen liittymisestä itse.
Meiltä vain ei kysytä sitä, meille ei anneta edes mahdollisuutta, koska meillä 'paremmintietäjät' päättävät aivan kaikista asioista.


Muutos ajaa juurikin tätä "kysytään kansalta" asennetta, joka on liberaaleille ihmisoikeuksille vieras. Ihmisoikeuksia ei kuulu kysyä kansalta, ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle ihmisille siitä riippumatta, sattuuko naapuri kannattamaan sitä vai ei.
morko
 
Viestit: 132
Liittynyt: 18.10.2012, 16:02

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Vl-liberaali » 20.07.2013, 17:06

Eksyin aikanaan liberaaleihin, ohjelman ja arvojen(yksilön vapaus) vuoksi. Tänään törmäsin edistyspuolueeseen netissä seikkaillessa... talousohjelma ja sosiaaliturvalaina kuullosti hienolta ajatukselta.

Mitäs löytyi täältä keskustelufoorumilta? Vanhat liberaalit jotka eivät hyväksy toisten ihmisten arvoja, siis liberaalien vanha homokerho(ei arvosteleva nimitys). Itse hyväksyn homot (myös liberaalit homot) mutta liberaalien homoporukalle ei oikein maistunut talousliberaali - arvokonservatiivinen lestaadiolainen seuraksi aikoinaan...

Puoluetta ei voi muodostua sen ympärille että 7-10 miehen seksuaali-identiteetti saisi yleisen hyväksynnän. 75% kansasta hyötyy nykyisestä hyvinvointiyhteiskunnasta, vain 25% on nettomaksajia. Silti monet eivät pidä nykypolitiikasta ja jopa kärsivät siitä, tässä on mahdollisuus uudelle puolueelle. Pitäisi käydä keskustelua esim kuoletetaanko sosiaaliturvalaina aina yli viiden vuoden vanhoilta lainoilta? Vai joka vuosi puhtaalta pöydältä?

Pitäisikö edistyspuolueen kirjata ohjelmiin että osa liberaaleista arvoista ja ihanteista on poliittisia ja toiset henkilökohtaisia arvoja? Siis omantunnon vapaus myös liberaaleilla?

Siis uskonnollisista ja homo juttuista vapaus, joka suuntaan mutta poliittisena puolueena ei otettaisi kovin isoon ääneen kantaa mihinkään suuntaan koska ovat enemmän henkilökohtaisia kuin poliittisia kysymyksiä.

Näillä poliittisilla kysymyksillä voisimme saada paikkamme edustuksellisessa demokratiassa ja mediassa. On ennenaikaista keskustella vaalitavoista kun ei olla edes puolue, saati hallitusneuvotteluissa. Nyky-yhteiskunnassa homous tai vastaavat asiat eivät ole niin ihmeellisiä asioita että niillä median tai kansan huomio ja kannatus saataisiin.

Mahdumme siis samaan porukkaan mutta onko näillä vanhoilla liberaaleilla mielenkiintoa muihin poliittisiin kysymyksiin?

PS. yrittäjänä en ole kiinnostunut poliittisista tehtävistä.
Vl-liberaali
 
Viestit: 2
Liittynyt: 20.07.2013, 16:35

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Jussi Laakso » 23.07.2013, 03:28

Kun henkilökohtaiset ja poliittiset asiat erotetaan toisistaan se tarkoittaa nimenomaan sitä että esim. avioliittolaki kuten lainsäädäntö muutenkin kauttaaltaan on sukupuolineutraalia ja tämä on tavoitteemme.

Mutta niin kauan kun laissa rajoitetaan sitä ketkä saavat avioitua keskenään ja ketkä saavat adoptoida niin ne asiat ovat poliittisia ja meidän on niihin poliittisena puolueena otettava kantaa- joskus isoonkin ääneen.

Vaan taitaa olla vaikeasti sovitettavissa siihen lestadiolaiseen elämänkatsomukseen homojen avio- ja adoptio-oikeus. Mulla on sellainen käsitys että lestadiolaisuus on Pohjois-Suomessa suurikin este arvoliberalismin toteutumiselle.
Jussi Laakso
 
Viestit: 220
Liittynyt: 14.11.2011, 00:57

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Vl-liberaali » 26.07.2013, 21:17

Itse en näe miksi en sallisi liberaalisti noita homo jne kysymyksiä. Ongelma onkin siinä ettei nuo vähemmistön kysymykset saa taakseen riittävää poliittista kannatusta. Lisäksi tässäkin ketjussa on tullut esiin että joitakin nuo kysymykset karkoittavat puolueesta.

Ideologisesti on tietenkin mahdotonta käydä kauppaa siitä mitkä asiat on poliittisesti kannattavia aiheita (lisää kannatusta). Siis ideologisesti pitää ärähtää joka kysymykseen yhtä ärhäkästi...kun taas poliittista puoluetta kasattaessa pitäis melkein olla hiljaa marginaalikysymyksistä, ottaen kantaa kansaa koskettaviin kysymyksiin. Ideologinen yhdistys vai puolue?

Mitäs mieltä olette Kalle Isokallion mietteestä ettei hyvinvointiyhteiskuntaa voi enää pelastaa kun 75% saa yhteiskunnalta enemmän kuin maksaa...

http://areena.yle.fi/radio/1953461
Vl-liberaali
 
Viestit: 2
Liittynyt: 20.07.2013, 16:35

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Jussi Laakso » 26.07.2013, 22:05

Ongelma onkin siinä ettei nuo vähemmistön kysymykset saa taakseen riittävää poliittista kannatusta.


Ei muuten pidä paikkaansa. Ainakin tasa-arvoisella avioliittolailla on yllättävänkin korkea kannatus kansan keskuudessa, sen osoitti jo aihetta käsittelevän kansalaisaloitteen huikea suosio ja saman suuntaisia tuloksia on saatu myös gallupeissa. Itse asiassa kansa on tässä asiassa selvästi liberaalimpaa kuin nykyinen eduskunta vaikka sen pitäis edustaa juuuri kansan ääntä.

Se on kuitenkin totta että on osoittautunut vaikeaksi yhdistää radikaalia talous- ja arvoliberalismia yhteen puolueeseen. En tiedä todellakaan syytä mistä se johtuu koska ne eivät ole millään lailla keskenään ristiriidassa ja ainakin omasta mielestäni on hyvin epäloogista korostaa vaan toista ja vähätellä toista.

Kuitenkaan Edistyspuolueella ei ole jatkossakaan mitään muuta vaihtoehtoa olemasa kuin tukea täysillä molempia, ainoastaan se erottaa meidät muista puolueista.

Ja mitä Kalle Isokallioon tulee niin hän ei ole kyllä mikään paras henkilö puhumaan hyvinvointiyhteiskunnan huoltosuhteen romahtamisesta koska jäi itse tiettävästi eläkkeelle jo n. 40-vuotiaana. No joka tapauksessa on tietysti selvää että me emme kannata ns. "hyvinvointivaltiota" siinä merkityksessä kuin sillä termillä yleensä tarkoitetaan eli suuria veroja ja suuria tulonsiirtoja. Tuloksena siitä on se että valtio kyllä voi hyvin mutta ihmisillä ei niin väliä.

Näin ollen ainakaan omasta mielestäni sitä ei edes kannata enää yrittää pelastaa vaan siirtyä rohkeasti kohti hyvinvointi-ihmistä- matalat verot ja matalat mutta samalla kannustavat tulonsiirrot ja valtion velkaantumiselle stoppi. Tämä yhdistettynä työmarkkinoiden vapauttamiseen ja ylipäätään byrokratian karsimiseen olisi lopulta sen köyhänkin etu kun talouteen tulisi dynaamisuutta.
Jussi Laakso
 
Viestit: 220
Liittynyt: 14.11.2011, 00:57

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Matti » 10.01.2014, 15:13

Julkisen valinnan teorian mukaan köyhä enemmistö saa kyllä valtion haltuunsa demokratiassa ja äänestää itselleen tulonsiirtoja. Jonkin verran aate kuitenkin vaikuttaa.

Puolue on väistämättä koalitio ja siksi mikä tahansa kannanotto karkottaa toisia pois. Minusta kuitenkin johdonmukainen yksilönvapauden puolustaminen on järkevä linja. Olen itse samanlainen. Suomessa on monta puoluetta ja osa niistä on arvokonservatiivisia ja talousliberaaleja niin kuin kokoomus ja osa arvoliberaaleja ja taloussosialistisia niin kuin Vihreä liitto. Sekä arvoliberaali että talousliberaali puolue olisi jossain määrin uutta ja sille voisi olla markkinarako.
Matti
 
Viestit: 150
Liittynyt: 11.12.2011, 15:39

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Minävain » 19.01.2014, 19:21

Matti kirjoitti:Sekä arvoliberaali että talousliberaali puolue olisi jossain määrin uutta ja sille voisi olla markkinarako.


Näin varmaan on, asian pitäisi tulla vaan puolueen nimessä paremmin esille.

Edistyspuolue on hyvä nimi, mutta sillä kategoroi itsensä nopeasti Itsenäisyyspuolueen ja muiden "vakavasti otettavien" joukkoon.

Uusi nousu Liberaalidemokraatteina voisi olla kokeilemisen arvoista, koska tältä nimeltä löytyy aika paljon vertailupohjaa muista länsimaista, ja tuolla nimellä voisi kuvitella joskus olla olevansa osa vakavasti otettavaa valtakunnanpolitiikkaa.

Joskus 1994 sitä on kai Suomessakin kokeiltu, miksei sitten saanut siipiä alleen...
Minävain
 
Viestit: 1
Liittynyt: 19.01.2014, 19:17

EdellinenSeuraava

Paluu Politiikka

cron