Liity Edistyspuolueen jäseneksi ja tue toimintaamme!
Lue lisää ...

Edistyspuolue – Vapaus valita

Sosiaalituet vain kansalaisille?

Keskustelua Edistyspuolueen politiikasta, ideologiasta ja kannoista.

Sosiaalituet vain kansalaisille?

ViestiKirjoittaja mwf » 16.04.2012, 21:55

Kohdassa http://edistyspuolue.fi/edistyspuolue-k ... ahanmuutto sanotaan "Kaikki sosiaalituet, kuten työttömyystuki ja toimeentulotuki, tulee kuitenkin rajata vain Suomen kansalaisille."

Onko tämä perusteltua? Eikö kaikki, jotka ovat velvollisia maksamaan veroja, ole myös oikeutettuja kyseisillä veroilla maksettuihin palveluihin ja tulonsiirtoihin, ainakin jollain rajauksilla?

Ajatusleikki: Muuttaisitko sinä tekemään töitä maahan, jossa joudut maksamaan kymmeniä prosentteja veroja, mutta et voi saada mitään etuja mitä paikallisetkaan, jollet hae kansallisuutta (Jota tyypillisesti ei voi asua ennenkuin on asunut vuosia maassa)? Tiukasti ottaen tuo muotoilu evää myös terveydenhoidon ja koulutuksen julkiset palvelut.
mwf
 
Viestit: 1
Liittynyt: 16.04.2012, 21:47

Re: Sosiaalituet vain kansalaisille?

ViestiKirjoittaja Olli Virtanen » 16.04.2012, 22:35

Itse ehdotin aikoinani, että sosiaaliturvan rajaaminen kompensoitaisiin ei-kansalaisten (tuntuvastikin) matalammalla veroprosentilla. Tämä on näköjään jätetty pois.

Parasta olisi asteittain luopua julkisesta sosiaaliturvasta kokonaan, jolloin tästä ongelmasta päästäisiin.
Olli Virtanen
 
Viestit: 11
Liittynyt: 29.11.2011, 23:10

Re: Sosiaalituet vain kansalaisille?

ViestiKirjoittaja Jussi Laakso » 17.04.2012, 00:02

Tätäkin on käsitelty aikaisemmin monta kertaa mutta menköön vielä kun jotkut ei tätä tunnu millää ymmärtävän:

Niin maahanmuuttomyönteinen kuin olenkin ja puolueen pitäisi mielestäni olla niin ei siltikään ole toivottavaa että kukaan tänne muuttaa pelkästään sosiaaliturvan perässä. Kun siis ei ole realistista pitää yllä samanaikaisesti nykyisenlaista sosiaaliturvaa ja rajoittamatonta maahanmuuttoa niin on ehdottomasti parempi muuttaa nykyistä sosiaaliturvaa kuin rajoittaa maahanmuuttoa. Toki mielestäni olisi hyvä myös korostaa ettei kansalaisuuden saannin kynnystä saisi pitää kovin korkealla- siihenhän ei nyt puolueemme ohjelmassa oteta kantaa.


Mielestäni myöskään akuutti sairaanhoito tai koulutus eivät kuulu tässä tarkoitetun sosiaaliturvan piiriin. (Puolueella ei ole virallista kantaa mitä siihen kuuluu)

Lääketieteen etiikka nähdäkseni vaatii antamaan henkeäpelastavaa hoitoa kenelle tahansa sitä tarvitsevalle- maksukysymykset ovat silloin toissijaisia ja mitä koulutukseen tulee niin siinä se osa mitä julkisista varoista maksetaan pitäisi kyllä omasta mielestäni maksaa kaikille maasssa oleskeleville lapsille kansalaisuuteen katsomatta mutta silloin puhutaan siis todella pienistä lapsista ja alkeisopetuksesta. Kovin pitkälle koulutusta ei pitäisi mielestäni maksaa kellekkään julkisista varoista.
Jussi Laakso
 
Viestit: 220
Liittynyt: 14.11.2011, 00:57

Re: Sosiaalituet vain kansalaisille?

ViestiKirjoittaja Matti » 17.04.2012, 06:56

Olen samaa mieltä siitä, että ainakin sosiaalimaksut pitäisi jättää pois, jos ei saa sosiaalietujakaan. Nykyisin kaikki Suomessa oleskelevat voivat joissain hätätapauksissa saada sosiaaliapua, vaikka eivät olisi virallisesti sosiaaliturvan piirissä. En kannata sellaistakaan, vaikka siitä joskus voisi olla apua. Yksityinen hyväntekeväisyys, vakuutukset ja säästäminen voivat näet riittää. Minusta valtiollista koulutustakaan ei kannata antaa lapsillekaan: julkinen koulutus ei ole todistetusti tarpeellista ja usein se on jopa haitallista indoktrinaatiota. Tästä on kirjoittanut David Friedman artikkelissa The Weak Case for Public Schooling: http://www.daviddfriedman.com/Libertarian/Public%20Schools/Public_Schools1.html Lääketieteellisenkään hätäavun ei mielestäni tule olla lakisääteistä, koska se on johtanut esimerkiksi USA:ssa siihen, että ihmiset tulevat akuuttipoliklinikalle liian usein. Toki lääkärit saavat hoitaa keitä haluavat hyväntekeväisyytenä tai edullisin maksuehdoin.
Matti
 
Viestit: 150
Liittynyt: 11.12.2011, 15:39

Re: Sosiaalituet vain kansalaisille?

ViestiKirjoittaja Jussi Laakso » 17.04.2012, 22:18

Julkisesti maksettu koulutus on eri asia kuin julkisesti järjestetty koulutus. Ensin mainitun olen valmis tiettyyn rajaan asti hyväksymään mutta jälkimmäistä en sen enempää valtion kuin kuin kunnankaan toimesta. Valtio voisi maksaa alkeiskoulutuksen esim. koulutusseteleillä mutta järjestäjä olisi minun mallissani silti aina yksityinen koulu.

Mitä taas lääketieteelliseen hätäapuun tulee niin en minäkään siitä välttämättä lakiin halua mainintaa mutta olen silti sitä mieltä että sitä tulee tarvittaessa antaa kaikilla tarvitseville- kuten sanottu kyse on lääketieteen etiikasta. Tosin niin kauan kun julkinen valta omistaa terveyskeskuksia ja sairaaloita on se niiden osalta vastuussa lääketieteen etiikan toteutumisesta.

Mutta tälläkin alalla kannatan tietysti loppujelopuksi täyttä privatisointia. Ei mulla ole mitään syytä epäillä että yksityinenkään lääkäriasema tai sairaala jättäisi välitöntä apua tarvitsevan potilaan ovensa eteen kuolemaan vaikka tämä ei sillä hetkellä olisikaan maksukykyinen ja jos jättää niin enpä ennusta tälläiselle terveysalan firmalle kovin ruusuista tulevaisuutta. Kaikesta ei tarvii säätää lailla.
Jussi Laakso
 
Viestit: 220
Liittynyt: 14.11.2011, 00:57

Re: Sosiaalituet vain kansalaisille?

ViestiKirjoittaja Matti » 18.04.2012, 06:29

Minä en kannata valtion sekaantumista koulutukseen edes rahoittajana. Valtio saattaa helposti vaatia jotain älytöntä rahoituksen ehtona. Oppivelvollisuus sisältää nykyisin poliittisistä syistä älyttömyyksiä kuten pakkoruotsin. Valtion rahoituksesta ei ole osoitettu olevan enemmän hyötyä kuin haittaa.

Kyllä terveydenhoidon tuottajat voivat jättää hoitamatta maksukyvyttömiä. Jopa valtio tekee niin. Tässä ei kuitenkaan minusta ole niin suurta ongelmaa, että valtion kannattaisi sekaantua terveydenhoitoon. Verotus on nimittäin niin paha ongelma, samoin riski valtion sekaantumisesta terveydenhoidon sisältöön.
Matti
 
Viestit: 150
Liittynyt: 11.12.2011, 15:39

Re: Sosiaalituet vain kansalaisille?

ViestiKirjoittaja mrPond » 18.04.2012, 17:54

Olli Virtanen kirjoitti:Itse ehdotin aikoinani, että sosiaaliturvan rajaaminen kompensoitaisiin ei-kansalaisten (tuntuvastikin) matalammalla veroprosentilla. Tämä on näköjään jätetty pois.


Sama ratkaisu tuli itselleni mieleen, vierastyöläiset maksaisivat verosta vain osuutensa julkisiin palveluihin joita ei markkinahintaan ole ostettavissa, kuten hallinto, poliisi, armeija, koulutus... Terveydenhoito hivenen rajatapaus sillä se on mahdollista yksityisenpuolen kautta, mutta kansalaisetkin joutuvat siitä maksamaan vaikkeivat sitä käyttäisikään, mikä taas johtaisi eriarvoiseen kohteluun. Verokohtelussa tuli ottaa huomioon myös se ettei vierastyöläiset saisi etulyöntiasemaa halvemman vero kohtelun ansiosta.
mrPond
 
Viestit: 29
Liittynyt: 10.01.2012, 20:19

Re: Sosiaalituet vain kansalaisille?

ViestiKirjoittaja vuohi » 20.04.2012, 06:03

mwf kirjoitti:Ajatusleikki: Muuttaisitko sinä tekemään töitä maahan, jossa joudut maksamaan kymmeniä prosentteja veroja, mutta et voi saada mitään etuja mitä paikallisetkaan, jollet hae kansallisuutta (Jota tyypillisesti ei voi asua ennenkuin on asunut vuosia maassa)? Tiukasti ottaen tuo muotoilu evää myös terveydenhoidon ja koulutuksen julkiset palvelut.


Kyllä. Ja niin aika moni muukin. Aivan ehdottomasti eniten lahjakasta väkeä houkuttelee USA. Siellä voit tehdä töitä visa:lla ja saat sosiaaliturvatunnuksen, jossa lukee "valid for work only" eli saat tehdä töitä mutta et ole oikeutettu sosiaaliturvaan tai terveydenhuoltoon. Lapset pääsevät kyllä kouluun.

-vuohi
vuohi
 
Viestit: 71
Liittynyt: 16.03.2012, 03:29

Re: Sosiaalituet vain kansalaisille?

ViestiKirjoittaja Migelangelo » 11.06.2012, 14:27

Matti kirjoitti:Minä en kannata valtion sekaantumista koulutukseen edes rahoittajana..


Kannatatko tukea tässä mallissasi niille, joilla ei olisi esimerkiksi varaa maksaa koulutuksesta ?

Ei ole kenenkään etujen mukaista (paitsi eliitin), että vain raha estää yksilön osallistumista yhteiskuntaan ja talouteen täysipainoisesti. Tämän johdosta (siis taloudellisen tehottomuuden vuoksi) en itse kannata mallia, joka johtaa tilanteeseen jossa yksityiset koulut olisivat hinnoiltaan sellaisia ettei kaikilla ole koulutukseen varaa. Meillä on myös varaa auttaa huonompiosaisia.

Koulutuksen sisällön pitäisi olla kylläkin vapaampaa ja valtion rooli rahoittajana tulisi torjua mikäli sieltä tulisi jotain poliittisia agendoja rahoituksen ehtoina opetukseen kuten luterilainen uskonto ja pakkoruotsi.
Migelangelo
 
Viestit: 7
Liittynyt: 11.06.2012, 13:42

Re: Sosiaalituet vain kansalaisille?

ViestiKirjoittaja Matti » 11.06.2012, 18:17

Migelangelo kirjoitti:
Matti kirjoitti:Minä en kannata valtion sekaantumista koulutukseen edes rahoittajana..


Kannatatko tukea tässä mallissasi niille, joilla ei olisi esimerkiksi varaa maksaa koulutuksesta ?
Kannatan tukea vähävaraisille, mutta valtion ei tarvitse tukea. Yksityishenkilötkin osaavat tukea. Yksityisiä hyväntekeväisyysyhteisöjä on jo. Koulut voivat ottaa vapaaoppilaita. Ihmiset voivat ottaa myös vakuutuksia sosiaaliturvan sijasta. Jos valtiolle keskitetään totaalinen valta köyhäinavun nimissä, päinvastoin aiheutetaan köyhyyttä. Jos valtiolle nimittäin annetaan oikeus ottaa alamaisten rahat pois sosiaaliturvan tai muun rahoittamiseksi, käytännössä valtiolla on jo totaalinen valta päättää alamaisten kehosta ja omaisuudesta. Jos valtio tukee koulutusta, sen olisi parempi antaa suoria tulonsiirtoja, jotka eivät ole sidoksissa koulutukseen: niillä köyhä voi rahoittaa koulutuksenkin. Tällainen tulonsiirto voisi olla perustulo.

Ei ole kenenkään etujen mukaista (paitsi eliitin), että vain raha estää yksilön osallistumista yhteiskuntaan ja talouteen täysipainoisesti. Tämän johdosta (siis taloudellisen tehottomuuden vuoksi) en itse kannata mallia, joka johtaa tilanteeseen jossa yksityiset koulut olisivat hinnoiltaan sellaisia ettei kaikilla ole koulutukseen varaa. Meillä on myös varaa auttaa huonompiosaisia.
Kaikilla on joka tapauksessa varaa koulutukseen: jokainen oppii jatkuvasti, jos ei ole aivokuollut tai dementoitunut. Jopa kehitysmaissa köyhät ihmiset panevat lapsiaan yksityisiin, maksullisiin kouluihin mieluummin kuin valtion kouluihin. Koulutuksen ei tarvitse olla edes koulumaista. Valtion koulumallista on monesti enemmän haittaa. Ei muuten ole eliitinkään etu, että raha estää yksilön osallistumista. Vaikka meillä on varaa auttaa huonompiosaisia, siitä ei seuraa, että valtion pitäisi suunnitella taloutta tuon tavoitteen toteuttamiseksi.

Koulutuksen sisällön pitäisi olla kylläkin vapaampaa ja valtion rooli rahoittajana tulisi torjua mikäli sieltä tulisi jotain poliittisia agendoja rahoituksen ehtoina opetukseen kuten luterilainen uskonto ja pakkoruotsi.
Käytännössä tuo on vaikea toteuttaa. Jos valtiolle nimittäin annetaan suvereeni valta päättää taloudesta, se hyvin helposti ajaa poliittisia agendoja.
Matti
 
Viestit: 150
Liittynyt: 11.12.2011, 15:39

Seuraava

Paluu Politiikka

cron