Liity Edistyspuolueen jäseneksi ja tue toimintaamme!
Lue lisää ...

Edistyspuolue – Vapaus valita

Aukiolorajoitukset puolueen kannoissa

Tämän vuoden puoluekokoukseen liittyvä keskustelu.

Aukiolorajoitukset puolueen kannoissa

ViestiKirjoittaja vuohi » 12.04.2012, 00:30

Puolueen kannoissa sanotaan aukiolorajoituksista seuraavasti:

"Kauppojen, ravintoloiden ja muiden yritysten aukioloaikojen tulee olla omistajien, työntekijöiden ja asiakkaiden välinen sopimusasia, johon valtion tai etujärjestöjen ei tule puuttua. Kaikki julkisen vallan määräämät aukiolorajoitukset tulee poistaa."

Tuossa minulle sorahtaa korvaan tuo sana "etujärjestöjen", oletan, että teksti on kirjoitettu vain huolimattomasti sen tarkempaan ajattelematta. Ei kai Edistyspuolue oikeasti vastusta kannoissaan etujärjestöjen mahdollisuutta sopia asiasta tai ajaa haluamiaan rajoituksia?

Niinpä ehdotan, että kyseinen kanta muutetaan muotoon:

"Kauppojen, ravintoloiden ja muiden yritysten aukioloaikojen tulee olla omistajien, työntekijöiden ja asiakkaiden välinen sopimusasia, johon valtion ei tule puuttua. Kaikki julkisen vallan määräämät aukiolorajoitukset tulee poistaa."

En ole puolueen jäsen, eli mikäli tämä saa kannatusta, niin ilmeisesti sitten jonkun pitäisi ottaa tämä ehdotus nimiinsä. Enkä katso tarpeelliseksi näissä kannoissa mainita mitään mistään erikoistapauksista missä kenties voitaisiin aukioloja rajoittaa (näistä ollut keskustelu meneillään tuolla toisessa ketjussa). Tuollaisenaan tuo kanta tuo oleellisen ja perimmäisen tarkoituksen hyvin esille.

-vuohi
vuohi
 
Viestit: 71
Liittynyt: 16.03.2012, 03:29

Re: Aukiolorajoitukset puolueen kannoissa

ViestiKirjoittaja Jouni Flemming » 12.04.2012, 06:46

vuohi kirjoitti:Tuossa minulle sorahtaa korvaan tuo sana "etujärjestöjen", oletan, että teksti on kirjoitettu vain huolimattomasti sen tarkempaan ajattelematta. Ei kai Edistyspuolue oikeasti vastusta kannoissaan etujärjestöjen mahdollisuutta sopia asiasta tai ajaa haluamiaan rajoituksia?


Kyseinen kohta viittaa siihen, että Edistyspuolueen mielestä etujärjestöillä ei saa olla pakotusvaltaa aukioloaikojen suhteen.

Jos yrittäjä kuuluu etujärjestöön ja etujärjestö päättää rajoittaa jäsenyritystensä aukioloaikoja yhteisellä päätöksellään, tämä on OK. Tai jos työntekijät kuuluvat etujärjestöön ja se päättää rajoittaa jäsentensä aukioloaikoja yhteisellä päätöksellä, tämäkin on OK.

Mutta etujärjestöillä ei tule olla oikeutta pakottaa järjestöön kuulumattomia noudattamaan päätöksiään. Tässä siis viitataan osittain myös työehtosopimusten yleissitovuuteen.
Jouni Flemming
Puheenjohtaja
 
Viestit: 83
Liittynyt: 14.11.2011, 20:34

Re: Aukiolorajoitukset puolueen kannoissa

ViestiKirjoittaja Jussi Laakso » 15.04.2012, 16:39

Olin kahden vaiheille kannatanko tätä esitystä mutta kannatetaan nyt sitten kun tuossa on tosiaan se väärinkäsityksen vaara ettemme sallisi etujärjestöille edes vapaaehtoista oikeutta sopia näistä asioista.

Se että etujärjestöt saavat sopia myös niihin kuulumattomien puolesta on kyllä väärin mutta työehtosopimusten yleissitovuutta vastaan pitäis ottaa kantaa erikseen.
Jussi Laakso
 
Viestit: 220
Liittynyt: 14.11.2011, 00:57


Paluu Puoluekokous 2012

cron