Liity Edistyspuolueen jäseneksi ja tue toimintaamme!
Lue lisää ...

Edistyspuolue – Vapaus valita

Edistys vs Muutos vs Piraatit (Oli: Mielipiteitä puolu...)

Keskustelua Edistyspuolueen politiikasta, ideologiasta ja kannoista.

Edistys vs Muutos vs Piraatit (Oli: Mielipiteitä puolu...)

ViestiKirjoittaja ronchaine » 11.01.2012, 07:32

Ihan ensiksi haluaisin mainita ettei tämän ole tarkoitus aloittaa foorumisotaa. Haluaisin tuoda esille näkemykseni miksi en kannata puoluetta nykyisessä muodossaan vaikka olenkin samaa mieltä lähes jokaisesta kannanotosta.

--Mielestämme Suomessa on tilausta uudelle puolueelle, koska Edistyspuolue olisi erilainen mitä muut nykyiset puolueet. Olisimme erilainen puolue koska me kannatamme yksilönvapauksia. --


Puolueohjelmia ja kantoja luettuani olen valmis kyseenalaistamaan tämän. Edistyspuolue vaikuttaa hyvin samanlaiselta puolueelta kuin Piraattipuolue ja Muutos 2011 hieman erilaisilla painotuksilla. Tuodakseni tätä paremmin esille aion verrata näiden kolmen puolueen eri kantoja ja mietteitä tässä tekstissä. Valmistautukaa siis henkisesti pitkään litaniaan tekstiä.

Heti aluksi tartun väitteeseen puolueen erilaisuudesta yksilönvapauksiin nojaten, sillä kaikki kolme mainittua puoluetta ovat ottaneet kiinnostusta niihin.
Piraattipuolueen kanta löytyy helposti puolueen kotisivuilta
haluaa vähentää byrokratiaa ja viranomaiskontrollia ja lisätä ihmisten vapautta päättää omista asioistaan--

Muutoksen tapauksessa kantaa ei löydy yhtä helposti, mutta idea löytyy kyllä sieltäkin sillä
puolue itse toimii hyvin pienellä byrokratialla, käytännössä ilman puoluekuria, antaen mahdollisuuden omien mielipiteiden ajamiseen.
Muutos ei pakota jäseniään ajattelemaan tietyllä tavalla, eikä Muutos vaadi jäseniään toimimaan heidän arvojensa vastaisesti, mitä voi tapahtua perinteisissä tiukalla ryhmäkurilla toimivissa puolueissa.

Muutos 2011 vaatii jäseniltään, ehdokkailtaan ja edustajiltaan, että he hyväksyvät Muutoksen kaiken toiminnan kolme pääperiaatetta; Suomen kansalaisten etu, suora demokratia ja sananvapaus.

Näen tämän käytännön esimerkkinä yksilönvapauksien kunnioittamisesta.

Edistyspuolueen suurin ero näihin kahteen muuhun puolueeseen löytyy kannanotoista. Siinä missä Muutos ja Piraatit ottavat kantaa vain pieneen osaan politiikkaa, Edistyspuolue heittää perinteisempään malliin lusikkansa joka soppaan. Tämän voi nähdä joko hyvänä tai huonona asiana, päättäköön jokainen itse. Sen sijaan sukelletaan puolueohjelmien ja kantojen maailmaan.

Kuten sanottua, Edistyspuolue ottaa kantaa huomattavasti useampaan asiaan kuin verrokit, voitte verrata puolueiden jäsenien yleisimpiä mielipiteitä kohtiin joista en tässä puhu, mutta useimmiten ne ovat olleet samansuuntaisia. Käyn läpi kaikki edistyspuolueen sivuilta löytyvät kannat tässä. Mikäli en mainitse jotain, muilla puolueilla ei ole (tai ainakaan en ole huomannut) virallista kantaa siihen. Jos löydätte jotain selkeitä virheitä niin korjatkaa toki. (Kertokaa mielellänne myös lähde niin yritän korjata)

 • Ansiosidonnaisen työttömyysturvan yhteydessä ratkaisuksi kaavaillaan siirtymistä perustuloon. Kaikki kolme puoluetta ovat samalla kannalla tässä asiassa.
 • Avoimuus on kuin suoraan Piraattien sivuilta napattu, myös Muutos on ollut yleisesti samaa mieltä.
 • Euron tapauksessa Muutos ja Edistyspuolue ovat samoilla linjoilla. Piraateilla ei ilmeisesti ole kantaa.
 • Euroopan Unionin tapauksessa Piraatit ovat edelleen vaiti. Muutoksella ei ole virallista kantaa mutta käytännössä puolue on vaikuttanut hyvin EU-kriittiseltä.
 • Maahanmuuton yhteydessä sekä Muutos ja Edistyspuolue kannattavat samansuuntaisia muutoksia maahanmuuttopolitiikkaan.
 • Pantenttiasioissa Edistyspuolue ja Piraatit ovat niin samoilla linjoilla, että usein on hankala sanoa kumman sivuilta kanta löytyy.
 • Perustuloa kannattavat Edistyspuolue ja Piraatit, Muutoksella ei ole virallista kantaa.
 • Kaikki puolueet sanovat aina samaa rasismista.
 • Sananvapaus on sekä Piraattien että Muutosten pääteemoja, sensuuri menee samaan piikkiin.
 • Suoran demokratian tapauksessa Piraateilla ei ole kantaa, Muutos kannattaa ja Edistyspuolue kannattaa osin ja vastustaa osin.
 • Tekijänoikeuksien tapauksessa Piraatit ja Edistyspuolue ovat jälleen samalla linjalla.

Tämä lista saattaa vaikuttaa nopeasti katsottuna lyhyeltä, mutta kun ottaa huomioon että sekä Muutoksen ja Piraattien virallisten kantojen lista on erittäin pieni ja että ainoa eriävä virallinen kanta on se että Edistyspuolue kannattaa suoraa demokratiaa vain niiltä osin, jotka eivät koske yksityisasioita niin puolueet ovat hyvin samansuuntaisia. Tämän lisäksi nähdäkseni huomattavasti useammin kuin ei, puolueiden “epäviralliset kannat” eli jäsenien henkilökohtaisten mielipiteiden enemmistö on yhtä mieltä Edistyspuolueen kanssa.

Päästään itse pääasiaan. Miksi tämä on minusta niin tärkeä asia että nostan sen esille?

Tämänhetkinen lainsäädäntö tukee suurempia puolueita enemmän kuin pieniä. Meillä on ensi eduskuntavaaleista lähtien kolmen prosentin äänikynnys, mikä on huomattavasti suurempi kuin teoreettinen 0.5:n prosentin vastaava (eli 1 ehdokas läpi). Käytännössä se karsii kaikki KD:tä pienemmät puolueet. Nykyinen puoluetukimalli ei myöskään ole poistumassa ihan hetkeen.

Miksi useampi samanhenkinen puolue sitten muka ei olisi hyvä asia? Koska samanhenkiset pienpuolueet taistelevat samoista, vähistä äänestäjistä. Piraattipuolue sai 15103 ääntä, Muutos puolet siitä ja Kristillisdemokraatit 118453. Kaikki KD:tä pienemmät puolueet yhteensä saivat 47322 ääntä. Sen lisäksi että eduskuntaan päästäkseen pienpuolueen on lähes kymmenkertaistettava äänensä, sen pitää taistella toisia samanoloisia puolueita vastaan. SKP, STP, Kommunistinen työväenpuolue ja Köyhien Asialla ovat käytännössä kaikki saman asian kannalla mutta jostain pienestä syystä ovat päättäneet olla erillisiä puolueita, yhteensä niillä olisi ollut 13999 ääntä, nyt parhaiten menestynyt SKP sai vain 9232 ääntä.

Lyhyesti sanottuna, useat irtonaiset samanhenkiset pienpuolueet kusevat omaan pakkiinsa viemällä muilta samaa mieltä olevilta puolueilta ääniä. Tämä varsinkin koska käytännössä kuka tahansa joka tulisi kuulumaan Edistyspuolueeseen pystyisi äänestämään tasan samalla tavalla Piraattipuolueessa tai Muutoksessa.

YLE:n pienpuolueiden vaalitentin juontaja ihmetteli Jiri Keroselle ja Pasi Palmulehdolle “miksi siinä istuu kaksi miestä eikä yksi?” Minä ihmettelen minkä takia yritetään saada kolmaskin apajille. Näkisin huomattavasti viisaampana vaihtoehtona suunnata resurssit siihen että yritettäisiin miettiä voidaanko esimerkiksi yhdistää Edistyspuolue, Piraatit ja Muutos jotenkin yhdeksi, suuremmaksi puolueeksi.

Lähteet:
http://www.piraattipuolue.fi/politiikka
http://www.muutos2011.fi
[url]edistyspuolue.fi[/url]
ronchaine
 
Viestit: 1
Liittynyt: 11.01.2012, 04:44

Re: Mielipiteitä puolueiden merkityksestä

ViestiKirjoittaja Jussi Laakso » 12.01.2012, 00:31

Sen enempää Muutos kuin Piraattipuoluekkaan ei missään nimessä ole mitenkään aito liberaalipuolue jota me sen sijaan pyrimme olemaan.

Piraattien puolueohjelmassa ei varmaankaan ole mitään mikä olisi ristiriidassa meidän puolueohjelmamme kanssa mutta silti se on nykyisenä laajennettunakin versiona aivan liian kapea.

No mitä se ohjelman kapeus sitten haittaa jos kerran siinä ei ole mitään mikä olisi suorastaan väärin liberaalien kannalta? Sitä vaan että Piraatit hyväksyy jäsenekseen kaikki jotka on valmita kannattamaan sitä kapeaa ohjelmaa olkoonpa kyseinen henkilö muista asioista mitä mieltä hyvänsä ja sen seurauksena jäsenkunnassa on runsaasti kaikenmaailman zeitgeist-hörhöjä ja muita kommunisteja jne. Minä en ainakaan halua olla samassa puolueessa kommunistien kanssa enkä usko että kukaan muukaan vakaumuksellinen liberaali haluaa.

Mitä taas Muutokseen tulee niin tosiasia on se että kyseinen lafka on maahanmuutovastaisuudesta alkunsa saanut ja vaikka mamuvastaisen siiven merkitys on siellä kaiketi nyttemin pienentynyt niin se siipi on siellä edelleen olemassa. Minä en ainakaan halua olla samassa puolueessa maahanmuuttovastaisten kanssa enkä usko että kukaan muukaan vakaumuksellinen liberaali haluaa.

Näin ollen kuten jo alussa totesin niin Edistypuolue on ainoa todellinen vaihtoehto meille liberaaleille. Ainoa jossa ei tarvii tehdä liikaa kompromisseja vapauden vihollisten kuten kommunistien tai nationalistien kanssa.

Tuo mainitsemasi kolmen prosentin äänikynnys ei näillä näkymin sittenkään onneksi ole toteutumassa (jotain hyvää Persujen menestyksestäkin) ja vaaliliitotkin pysynevät sallituina joten ei huoli äänten hajautumisen suhteen ole kovinkaan aiheellinen. Ainakin Piraattien kanssa Edistyspuolueen on minusta järkevää pyrkiä vaaliliittoon mutta Muutoksen kanssa vain jos sanoutuvat tarpeeksi selvästi irti maahanmuuttovastaisuudesta ja nationalismista.

Toki myös toivotamme tervetulleeksi näistä kahdesta kuten muistakin relevanteista puolueista niiden liberaaleimman siiven edustajat meidän jäseniksimme. Ideaalitilanne tietysti olis että kaikki liberaalisti ajattelevat olis Edistyspuolueen jäseniä ja muut puolueet jäis sitten muiden ideologioiden kannattajien käsiin.
Jussi Laakso
 
Viestit: 220
Liittynyt: 14.11.2011, 00:57

Re: Mielipiteitä puolueiden merkityksestä

ViestiKirjoittaja Matti » 12.01.2012, 08:33

Kyllä vakaumuksellinen liberaali voi olla Piraattipuolueessa ja useita onkin. Sama pätee varmaan myös Muutokseen. On optimistista olettaa, että kaikki liberaalit siirtyisivät Edistyspuolueeseen.
Matti
 
Viestit: 150
Liittynyt: 11.12.2011, 15:39

Re: Edistys vs Muutos vs Piraatit (Oli: Mielipiteitä puolu..

ViestiKirjoittaja Jouni Flemming » 12.01.2012, 12:49

ronchaine kirjoitti:Heti aluksi tartun väitteeseen puolueen erilaisuudesta yksilönvapauksiin nojaten, sillä kaikki kolme mainittua puoluetta ovat ottaneet kiinnostusta niihin.


Ensinnäkin kiitos tästä keskustelun avauksesta, minusta on erittäin tärkeää, että käymme tällaista keskustelua.

Muutos 2011 kannattaa kollektiivisen päätöksenteon laajentamista, Edistyspuolue kannattaa täysin päinvastaista, eli ihmisten, yksilöiden, päätösvallan laajentamista. Suoraan demokratiaan kuuluu se, että enemmistö voi määrätä miten vähemmistöt voivat elää. Meille Edistyspuolueessa tämä on täysin vastenmielinen ajatus. Kuten Sam toisessa ketjussa asian ilmaisi: Demokratia on hyvä keino yhteisistä asioista päättämiseen mutta kaikki asiat eivät ole yhteisiä.

Muutospuolue haluaa pohjimmiltaan tehdä kaikista asioista yhteisiä, me haluamme vähentää niitä asioita, joita pidetään ns. yhteisinä.

Tämän vuoksi en näe, että meillä on Muutoksen kanssa juuri mitään yhteistä.


Piraattipuolue on eri asia. Heidän uusi puolueohjelma on suuri parannus ja askel selvästi arvoliberaaliin suuntaan. Arvoliberaaleissa asioissa olemme luonnollisesti samoilla linjoilla heidän kanssaan, joskin Edistyspuolueen kanta on monilta osin tarkempi.

Piraattipuolueen ja Edistyspuolueen ero on talous. Meidän mielestä aikuisten ihmisten tulee voida myös käydä keskenään kauppaa, kunhan siitä ei aiheudu haittaa muille. Piraattipuolue ei allekirjoita tällaista taloudellista vapautta, vain sosiaalisen vapauden.


ronchaine kirjoitti:Tämänhetkinen lainsäädäntö tukee suurempia puolueita enemmän kuin pieniä. Meillä on ensi eduskuntavaaleista lähtien kolmen prosentin äänikynnys, mikä on huomattavasti suurempi kuin teoreettinen 0.5:n prosentin vastaava (eli 1 ehdokas läpi). Käytännössä se karsii kaikki KD:tä pienemmät puolueet.


Viitannet ehdotukseen vaalilain uudistamisesta? Sitä ei ole vielä hyväksytty eikä toivottavasti tulla myöskään hyväksymään.
Jouni Flemming
Puheenjohtaja
 
Viestit: 83
Liittynyt: 14.11.2011, 20:34

Re: Edistys vs Muutos vs Piraatit (Oli: Mielipiteitä puolu..

ViestiKirjoittaja mrPond » 12.01.2012, 23:04

Edistyspuolue on mielestäni ehdottoman toivottu lisä Suomen poliittiselle kentälle, se on ainoa jota voisin äänestää mielelläni enkä vain protestiksi kolmen suuren konsensus politiikalle (kohta neljän suuren).

Itseäni Piraateissa (nimen lisäksi) nyppii juurikin Jounin mainitsema hippimäinen talouden halveksunta (kauniimmin muotoiltuna tosin) ja Muutoksessa populistinen "kyllä kansa tietää (miten muiden tulee olla ja elää)" asenne.

Puolueiden kannatukselle myös imago on erittäin tärkeä asia, piraatit ja muutos ovat molemmat puolueita joita "kukaan" ei tunnusta äänestäneensä kuin ilkikurisuuttaan jos sittenkään hippi tai natsi -leiman takia. Nähtäväksi jää millaisen imagon puolue onnistuu luomaan ja ennenkaikkea miten puolueelliset riippumattomat mediat puolueeseen suhtautuvat.

Edesmenneestä LKP:stä saatan olla väärässä mutta se miellettiin (ainakin itse syyllistyin tähän) yksisilmäisesti seksuaalitasa-arvo (lue homo) puolueeksi. Hyvä asia sinänsä mutta ei oikein innosta laajempaa äänestäjäkuntaa. Ehdottaisinkin profiloitumista juuri holhouksen ja (sosialistisen)kateuden vastaisena tai ehkä positiivisemmin oman valinnan ja muiden saavutuksia arvostavana.
mrPond
 
Viestit: 29
Liittynyt: 10.01.2012, 20:19

Re: Edistys vs Muutos vs Piraatit (Oli: Mielipiteitä puolu..

ViestiKirjoittaja mrPond » 12.01.2012, 23:14

ronchaine kirjoitti:Tämänhetkinen lainsäädäntö tukee suurempia puolueita enemmän kuin pieniä. Meillä on ensi eduskuntavaaleista lähtien kolmen prosentin äänikynnys, mikä on huomattavasti suurempi kuin teoreettinen 0.5:n prosentin vastaava (eli 1 ehdokas läpi). Käytännössä se karsii kaikki KD:tä pienemmät puolueet. Nykyinen puoluetukimalli ei myöskään ole poistumassa ihan hetkeen.


Lainsäädännön lisäksi ongelmana on ihmisten haluttomuus äänestää pieniä ja paremminki pyrkiä arvailemaan voittajaa. Tämä johtaa siihen että liskot voivat johtaa maata ja ihmiset äänestävät liskoja siksi ettei väärät liskot tulisi valituiksi (kuten Douglas Adams ongelman muotoili). Tämä saattaa olla jopa suurin "haaste" puolueen tulevaisuudessa ja siihen pitäisi yrittää keksiä jokin keino. Suositella vaivihkaa vaikka lukemaan Linninradan liftarin käsikirjaa ;)
mrPond
 
Viestit: 29
Liittynyt: 10.01.2012, 20:19

Re: Edistys vs Muutos vs Piraatit (Oli: Mielipiteitä puolu..

ViestiKirjoittaja Matti » 13.01.2012, 18:36

Muutos ei tietääkseni pyri laajentamaan valtiovaltaa, joten Jounin kritiikki ei osu maaliin. Muutos ajaa siis aika lailla samoja asioita kuin Edistyspuolue, joskin kapea-alaisempana vain osaa. Sama pätee myös Piraattipuolueeseen. Piraattipuolue ajaa nykyisin myös taloudellista vapautta, joskin eksplikoimatta paljon.
Matti
 
Viestit: 150
Liittynyt: 11.12.2011, 15:39

Re: Edistys vs Muutos vs Piraatit (Oli: Mielipiteitä puolu..

ViestiKirjoittaja Jussi Laakso » 14.01.2012, 07:06

Muutos ajaa siis aika lailla samoja asioita kuin Edistyspuolue


Mitkä ne samat asiat sitten muka on? Muutoksella on agendassaan lähinnä kaksi peruspilaria eli suora demokratia ja nationalismi. Näistä yhteistä on vain suora demokratia puoliksi eli aidosti koko maata koskevissa asioissa. Kuten sanottu ihmisten yksityiselämää koskevia kansanäänestyksiä emme kannata emmekä kansalliskiihkoilua missään muodossa.

Ylipäätään en oikeen ymmärrä poliittista puoluetta jolla ei ole mitään kantaa noin 90% kaikista poliittisista asioista- eihän sellasta varten tarvitse/kannata perustaa puoluetta. Tämä sama ongelma koskee myös Piraatteja vaikka heidän ohjelmassaan olemassa olevalta osaltaan onkin selvästi enemmän yhteistä meidän ohjelmamme kanssa.
Jussi Laakso
 
Viestit: 220
Liittynyt: 14.11.2011, 00:57

Re: Edistys vs Muutos vs Piraatit (Oli: Mielipiteitä puolu..

ViestiKirjoittaja Matti » 14.01.2012, 08:35

Muutos ajaa myös sananvapautta niin kuin Edistyspuolue.

Suora demokratia johtaa luullakseni liberaalimpaan politiikkaan kuin nykyinen poliittisen eliitin mielivalta, jota liberaalit vastustavat.

Muutoksen nationalismi tarkoittaa vain Suomen kansalaisten etua, jota toki Edisyyspuoluekin ajaa. Muutos ajaa muutosta nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan niin kuin Edistyspuoluekin.
Matti
 
Viestit: 150
Liittynyt: 11.12.2011, 15:39

Re: Edistys vs Muutos vs Piraatit (Oli: Mielipiteitä puolu..

ViestiKirjoittaja Jussi Laakso » 15.01.2012, 19:59

Suora demokratia johtaa luullakseni liberaalimpaan politiikkaan kuin nykyinen poliittisen eliitin mielivalta, jota liberaalit vastustavat.


Varmaankin näin mutta silti ei ole syytä viedä kehitystä siihen suuntaan että mahdollisimman monista asioista päätetään kansanäänestyksillä. Liberaali ideaali olisi nähdäkseni se että ihmisten henkilökohtainen vapaus on suojattu vahvalla perustuslailla ja muista, aidosti yhteisistä asioista päätetään sitten demokratian ja mieluiten suoran sellaisen avulla. Muutokselle suora demokratia tuntuu kuitenkin olevan itseisarvo kun taas meille vain väline.

Muutoksen nationalismi tarkoittaa vain Suomen kansalaisten etua


On perverssiä kuvitella että kaikilla Suomen kansalaisilla olisi jokin yhteinen etu joka olisi vieläpä ristiriidassa muiden maiden kansalaisten etujen kanssa. Kaikki me suomalaisetkin ollaan erilaisia yksilöitä omine toiveinemme ja tarpeinemme eikä muut maat kansalaisineen ole meille ensisijassa uhka vaan mahdollisuus.

Muutos ajaa muutosta nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan niin kuin Edistyspuoluekin.


Sen muutoksen suunta vaan taitaa olla aika lailla täsmälleen päinvastainen.
Jussi Laakso
 
Viestit: 220
Liittynyt: 14.11.2011, 00:57

Seuraava

Paluu Politiikka

cron