Liity Edistyspuolueen jäseneksi ja tue toimintaamme!
Lue lisää ...

Edistyspuolue – Vapaus valita

Onko Edistyspuolueen järkeä jatkaa?

Keskustelua Edistyspuolueen politiikasta, ideologiasta ja kannoista.

Onko Edistyspuolueen järkeä jatkaa?

ViestiKirjoittaja Alphonse » 23.10.2012, 15:10

Onko järkeä jatkaa Edistyspuolueen tuskaista taivalta. Jos suurista ponnisteluista ja kovasta työstä huolimatta vain 2000 ihmistä saadaan edes allekirjoittamaan kannattajakortti, niin puolueella ei voi olla kovin ruusuinen tulevaisuus. Edistyspuolue ei ole saanut mitään näkyvyyttä vaalikampanjassa, vaikka näistä piti tulla läpimurtovaalit. Suurin osa ihmisistä ei ole edelleenkään koskaan kuullutkaan puolueesta.
Mielestäni puoleen kannattaa laittaa pillit pussiin tällä kompositiolla ja katsoa sitten muita vaihtoehtoja. Ehdotan, että vanhat Liberaalit perustavat oman puolueensa, koska he profiloituvat omana porukkanaan. Ei ole järkeä, että he puurot ja vellit laitetaan samaan astiaan. Edistyspuolueen talousliberaali siipi voisi yrittää uudella tavalla profiloitumalla taloudellisesti. Nyt Edistyspuolueessa on mukana monia ihmisiä, jotka ovat talousliberaaleja, mutta vieroksuvat arvoliberaalien äärinäkemyksiä joita täällä esiintyy, kuten polyamoriat, vapaa aseenkanto jne. Nämä äärinäkemykset eivät lähitulevaisuudessa tule saamaan mitään kannatusta laajan yleisön parissa; ne pikemminkin vierottavat ihmisiä Edistyspuolueen järkevältä talousliberalismilta.
Alphonse
 
Viestit: 28
Liittynyt: 22.01.2012, 12:32

Re: Onko Edistyspuolueen järkeä jatkaa?

ViestiKirjoittaja morko » 23.10.2012, 16:08

Mielenkiintoinen logiikka, että jos valtaeliitti ei anna puolueelle mahdollisuutta osallistua vaaleihin, niin vika on selvästi puolueen, ja täytyy perustaa uusi puolue.
Se ei ole Edistyspuolueen vika että Suomessa ei saa osallistua vaaleihin ilman valtion mielivaltaisten sääntöjen täyttämistä. Tosin Suomi ei ole tässä poikkeus, on myös muita maita joissa poliittinen vaikuttaminen ei ole mahdollista vaalien kautta. Silloin täytyy etsiä vaihtoehtoisia vaikutustapoja.
Kuva

Suomessa on äänestetty nyt 107 vuotta. On ollut eduskuntavaaleja, kunnallisvaaleja, eu-vaaleja, presidentinvaaleja, neuvoa antavia kansanäänestyksiä, jne jne.
107 vuotta äänestystä ja lukuisia eri vaaleja. Jos vaalit ja poliittinen vaikuttaminen (ja niistä seuraavat kompromissit) tuottaisivat hyvinvointia, eläisimme nyt runsauden utopiassa. Sen sijaan valtio vie 23 prosenttia kaikista ostoksista, jopa puolet saamastamme palkasta, verottaa sen päälle vielä liikkumisesta, asumisesta ja jopa television katsomisesta.
Silti jotkut saavat neronleimauksen että hei, tehdään niinku puolue jota sitten voi niinku äänestää ja kaikki muuttuu :lol:
(Unohdetaan tässä nyt se, ettei puoluetta edes voi äänestää koska joku sääntö kieltää sen ennenkuin lapussa on mielivaltainen määrä allekirjoittaneita :D )
morko
 
Viestit: 132
Liittynyt: 18.10.2012, 16:02

Re: Onko Edistyspuolueen järkeä jatkaa?

ViestiKirjoittaja Corto » 25.10.2012, 20:16

Alphonse kirjoitti:Ehdotan, että vanhat Liberaalit perustavat oman puolueensa, koska he profiloituvat omana porukkanaan. Ei ole järkeä, että he puurot ja vellit laitetaan samaan astiaan. Edistyspuolueen talousliberaali siipi voisi yrittää uudella tavalla profiloitumalla taloudellisesti.
. . .

Vaikka en itse ole heittämässä pyyhettä kehään Edistyksen kanssa, en voi kieltää ettenkö olisi aistinut ilmoilla hivenen samansuuntaisia tuulia.

Ymmärrän täydellisesti ehdotuksesi, mutta kavahdan kuitenkin muutamaa siihen liittyvää seikkaa.

Omaakin sydäntäni kaikkein lähimpänä ovat juuri talouskysymykset, sillä niissä maltillisellakin panostuksella vapauteen olisi mielestäni saavutettavissa tavattoman selkeitä hyötyjä, vaurautta sekä hyvinvointia jokaiselle. Toisaalta, koenko näin vain siksi, että juuri nyt asiani sattuvat olemaan hyvin, eikä valtionkoneisto vierasta taipumuksiani, harrastuksiani, käytöstäni tai ajatuksiani?

Ehdotus pelkästään (mitä et tietenkään tarkoittanut) talousasioihin keskittymisestä antaa minulle hiukan samanlaisen ikävän tunteen kuin muutamat tällekin foorumille kirjoitetut veneenkeikutusyritykset, joiden perimmäisiä motiiveja jää vain arvailemaan. "Olisitte hyvä puolue, jos vain lopettaisitte kannattamasta establishmenttia / olisitte vasemmistolaisempia / oikeistolaisempia / nationalisteja / kannattaisitte tiukkoja aselakeja / vastustaisitte maahanmuuttoa jne."

Iso osa näistä on toki merkkejä ainoastaan siitä, että kiinnostus puolueeseen on aitoa ja osa liberaalia ajatusmaailmaa on sisäistetty, mutta osassa asioista vapaus pelottaa vielä liikaa (ja minulla itselläni on toki omat sokeat pisteeni, sen olen valmis myöntämään heti).

Onko vapaa markkinatalous kuitenkaan edes mahdollista ilman yksilönvapauksia? Onko se sitä ainakaan meistä jokaiselle? ...ja sama kysymys toisin päin. Minusta tämä on perimmältään pakettidiili, paketin tarkkaa sisältöä toki saa ja pitääkin pohtia.

Jotenkin näen silmissäni ensimmäiset uutisotsikot kannatuskorttinsa keränneestä, täysin puhtaasta talousliberaalista Edistyspuolueesta (tai mikä ikinä sen nimi sitten olisikaan): "Kokoomukselle uusi apupuolue"

Suomen liberaaleista liikkeistä on siirtynyt paljon väkeä tekemään linjakasta työtä Edistyspuolueen eteen ja harmittaisi heittää tuo työ nyt hukkaan. Eihän kukaan kai odottanut tätä vuoden tai kahden rytistykseksi, eihän? Mielestäni Edistyspuolue on yhä se kaikkein parhaiten vetävä toimija liberaalin politiikan kentällä. Uusi yritelmä päätyisi joka tapauksessa tismalleen samaan tilanteeseen ennen pitkää.

Piraattipuolueen ajamista asioista monet ovat samansuuntaisia kuin Edistyspuolueenkin. Lähtökohtamme ovat kuitenkin kovin erilaiset. Piraattipuolue on muutamaa selkeää tietoyhteiskunnan epäkohtaa korjaamaan nousseesta, eurooppalaisesta poliittisesta liikkeestä noussut puolue (samaan tapaan kuin ekologisesta liikkeestä noussut Vihreä puolue 80-luvulla). Piraatteja haukutaan usein yhden asian puolueeksi, sillä sen tärkeiksi kokemista asioista ei voida muodostaa mitään yhtenäistä yleispolitiikkaa. Tämä voi ilmetä sekä linjattomuuden aiheuttamana heikkoutena, että suuremman kannattajakunnan sallivana vahvuutena.

Edistys on hyvin erilainen puolue, sillä sen pyrkimyksestä vapauden lisäämiseen voi useimmiten muodostaa selkeät kannat useimpiin poliittisiin kysymyksiin. Mielestäni yksiselitteinen talouden ulkopuolelle jäävien arvokysymysten välttely olisi selkeä virhe Edistyspuolueelle. Olisiko se sitä jollekin puhtaasti ja ankarasti markkinavapauden airueksi julistautuneelle uudelle puolueelle? Kenties noste riittäisi, mutta kaikki aika menisi siihen, että perehtymättömille saisi selittää miten puolue eroaa Kokoomuksesta ja siinäkään tuoksinnassa tuskin pystyisi pysyttelemään kaukana yksilönvapauksista ja arvokysymyksistä.

Yritystä puhaltaa uutta ilmaa ikivanhaan puolueeseen on pidetty väliin surkuhupaisenakin, mutta minusta tällaiset näkemykset on helppoa osoittaa perusteettomiksi. Mielestäni puolue jatkaa siitä, mihin Kansallinen Edistyspuolue aikanaan jäi. Sen kannattamat perusasiat eivät ole mihinkään muuttuneet - jos olivatkin välillä pidäkkeettömän eturyhmäpolitikoinnin rytkeessä päässeet väliaikaisesti unohtumaan.

Kenties "marginaalikysymykset" tosiaan saavat vähän liian suuren näkyvyyden mm Edistyspuolueen virallisissa kannoissa. Ja vähemmän hörhömäinen vaikutelma saavutettaisiin parhaiten profiloitumalla tiukemmin talouteen. Olisiko kuitenkaan oikein "sensuroida" puolueen kantoja, jos ne ovat selkeästi johdettavissa pyrkimyksestä laajempiin yksilönvapauksiin ja niiden suojaamiseen? Auttaisikohan asiaa, jos kantoja saataisiin perusteltua enemmän kuin kahdella lauseella jonnekin?

Itselleni Edistyspuolueen kannat olivat selkeitä ja kannattamisen arvoisia joka ikinen. Yhden kannan lyhyistä perusteluista en ollut nikottelematta samaa mieltä, mutta enää en edes muista lunttaamatta mikä se niistä oli.
Corto
 
Viestit: 122
Liittynyt: 25.11.2011, 10:14

Re: Onko Edistyspuolueen järkeä jatkaa?

ViestiKirjoittaja morko » 25.10.2012, 23:31

Viiltävän tarkkaa analyysiä Cortolta.
Pidän kuitenkin utopistisena haihatteluna sitä että puolue pääsisi joskus vaikuttamaan mihinkään demokratiassamme.
Demokratiassa voi menestyä vaaleissa ainoastaan kahdella teemalla:
- Lupaa äänestäjälle naapurin rahat tulonsiirroilla (SDP, Kok, Kesk, RKP, Vihr, Vas)
- Lupaa vähentää tulosiirtoja ryhmälle X, jotta sinä voit saada tulosiirroista suuremman osan (Ps)

Keskiajan jälkeen kun valtioissa siirryttiin kansanäänestyksiin, on yhteenlaskettuja äänestyksiä ollut varmaan kymmeniä, ellei satoja tuhansia. Mikäli edistyspuolueen kannattamat asiat edistyisivät äänestämällä muutenkin kuin vain hetkellisesti muutaman vaalikauden ajan, se olisi jo tapahtunut jo jossain päin maailmaa.
Tilastollinen analyysi kertoo, että äänestäminen ei johda vapauteen.

Vaikka edistyspuolue saisikin jonkun pointin läpi ja julkisuutta sekä kannatusta, jostain kolosta ryömii huolestuneen näköinen demari
Kuva
joka on huolestunut vaikkapa suomalaisten alkoholinkäytöstä. Huolestuneella politikolla on asiaan tietenkin ratkaisu ja blaah blaah kaikki edistyspuolueen esittämät järkiargumentit unohtuvat ja media käy kuumana että nyt tämäkin asia ratkaistaan ja poliitikko näyttää huolestunutta naamaansa ja hesari tekee asiasta vaalikoneen jossa vastataan alkoholikuoleman ja demaripoliitikon välillä ja vaaleista tulee "big change" vaalit jossa äidit äänestävät lastensa kuoleman ja elämän väliltä.
Ei... demokratiassa ei pysty vaikuttamaan poliittisella toiminnalla millään muulla keinolla, kuin lupaamalla holhousta ja tulonsiirtoja

Edistyspuolue voi käyttää miljardi euroa kansan valistamiseen ja argumenttinsa esittämiseen, mutta se kaikki unohtuu ja pyyhkiytyy pois sillä nanosekunilla, kun demaripoliitikko näyttää huolestuneen naamansa ja ilmoittaa ratkaisevansa ongelmia.
Viimeksi muokannut morko päivämäärä 03.11.2012, 01:05, muokattu yhteensä 2 kertaa
morko
 
Viestit: 132
Liittynyt: 18.10.2012, 16:02

Re: Onko Edistyspuolueen järkeä jatkaa?

ViestiKirjoittaja morko » 26.10.2012, 00:10

Kuvitellaan että jonain päivänä koittaa hetki jolloin äänestäjät äänestävät edistyspuolueen suurimmaksi puolueeksi niin, että edistyspuolue pystyy sanelemaan hallituksen tekemiset. Oletetaan myös, että edistyspuolue ei ole jatkuvien kompromissien takia muuttanut radikaalisti linjaansa nykyisestä.

* Mikäli edistyspuolue kääntää valtion velkakehityksen ja saa valtion säästämään rahaa, on seuraavalla hallituksella enemmän tuhlattavaa
* Mikäli edistyspuolue vähentää valtion sääntelyä taloudesta, on seuraavalla hallituksella enemmän keinoja lisätä sääntelyä, jotta ongelmat ratkeavat
* Mikäli edistyspuolue laskee alkoholiveroa, on seuraavalla hallituksella helppo ase alkoholiongelmien poistamiseen korottamalla veroa

Mikä tahansa muutos siis tuntuu täysin turhalta, koska se ei ole kestävä.
Oikeastaan historiallisessa statistiikassa ainoat kestävät muutokset koskevat yksilövapauksia, eivätkä taloudellisia vapauksia. Hallitukset veivaavat veroprosenttia ylös/alas riippuen siitä mitkä puolueet ovat hallituksessa, mutta sellaiset asiat, kuten homoseksuaalisuuden hyväksyminen, vapaus erota kirkosta ja rotuerottelulakien poistaminen pysyvät voimassa siitä huolimatta, että hallitukset vaihtuvat.
Tältä pohjalta puolueen kannattaisi keskittyä nimenomaan arvokysymyksiin, koska niissä saavutetut edistykset ovat pysyvämpiä.
morko
 
Viestit: 132
Liittynyt: 18.10.2012, 16:02

Re: Onko Edistyspuolueen järkeä jatkaa?

ViestiKirjoittaja roopeluhtala » 26.10.2012, 07:23

Alphonse kirjoitti:Jos suurista ponnisteluista ja kovasta työstä huolimatta vain 2000 ihmistä saadaan edes allekirjoittamaan kannattajakortti, niin puolueella ei voi olla kovin ruusuinen tulevaisuus.


Kannattajakortit olisi vielä mahdollista saada kerättyä, kunhan vaan tarpeeksi moni panostaisi siihen. Piraateilla oli korttikeräyksessään vähän yli 30 aktiivista kerääjää: https://wiki.piraattipuolue.fi/Kannattajakortti , joten kovin suurta aktiivimäärää ei tarvita.

Jos teillä on ideoita miten kortit saadaan kasaan vuoden loppuun mennessä, niin olkaa hyvä ja kertokaa. Missään tapauksessa vielä ei olla luovuttamassa.
roopeluhtala
 
Viestit: 58
Liittynyt: 09.02.2012, 16:34

Re: Onko Edistyspuolueen järkeä jatkaa?

ViestiKirjoittaja Corto » 26.10.2012, 17:52

morko kirjoitti:Demokratiassa voi menestyä vaaleissa ainoastaan kahdella teemalla:
- Lupaa äänestäjälle naapurin rahat tulonsiirroilla (SDP, Kok, Kesk, RKP, Vihr, Vas)
- Lupaa vähentää tulosiirtoja ryhmälle X, jotta sinä voit saada tulosiirroista suuremman osan (Ps)

Hirvittävää kärjistystähän tuo, mutta toisaalta sen verran osuva kiteytys, että piti vaivautua naurahtamaan oikein ääneen. :)

Tuli saman tien mieleen (ilmeisesti virheellisesti) brittikonservatismin pahan siskon, Margaret Thatcherin suuhun laitettu lausunto, "sosialismin ainoa vika on se, että naapurin rahoilla ei voi elää loputtomiin."

Demokratian suhteen en ole vielä kääriytymässä säkkiin ja kieriskelemässä tuhkassa. Suomessa vuonna 1931 päätettiin kieltolaki kumota kansanäänestyksellä. Kansanäänestystä ei tietenkään tällaisista asioista järjestetä ennen kuin parlamentaarinen eliitti on todennut, että eiköhän tämä homma ole nyt kerta kaikkiaan niin pahasti päin vittujaan, että annetaanpa suosiolla vähään tyytyvän rahvaan sanoa sanansa. Juuri tämän takia vääryyksistä kannattaa pitää meteliä hillityn rauhallisen peräänantamattomasti aina kun voi.

Haukkuvat utopiksi, mutta kerron teille. Kymmenen vuoden päästä eduskunta lakkauttaa asuntolainojen verovähennykset ja dekriminalisoi kannabiksen. Kahdenkymmenen vuoden päästä kirkko saadaan kokonaan irti valtiosta ja se pääsee viimeinkin järjestämään avioliittonsa vapaasti ilman ulkopuolisten vaateita ihan kuten on parhaakseen viimeiset pari tuhatta vuotta kokenut eikä valtion puolestaan tarvitse enää prässätä lomakkeisiinsa yhtään mitään viittauksia uskontoihin. Kyllä tässä oikeasti parempaan suuntaan ollaan menossa, kunhan ei vaivuta apatiaan.
Corto
 
Viestit: 122
Liittynyt: 25.11.2011, 10:14

Re: Onko Edistyspuolueen järkeä jatkaa?

ViestiKirjoittaja morko » 27.10.2012, 12:23

Corto kirjoitti:Demokratian suhteen en ole vielä kääriytymässä säkkiin ja kieriskelemässä tuhkassa. Suomessa vuonna 1931 päätettiin kieltolaki kumota kansanäänestyksellä.


Asian voi myös nähdä niin, että kieltolaki kumottiin kansalaistottelemattomuudella, mikä aiheutti sen että järjestelmän oli pakko kumota kieltolaki ettei koko valtio kumoudu. Mikäli kaikki kansalaiset olisivat totelleet kiltisti kieltolakia, mitään syytä sen kumoamiseen ei olisi ollut ja meillä olisi se tänäkin päivänä.
Kieltolakikin siis kumottiin aivan muita vaikuttimia käyttäen, kuin demokratiaa. Kiitos kieltolain kumoamisesta kuuluu niille rohkeille trokaajille, jotka eivät yrittäneet "vaikuttaa" poliittisesti vaan uskalsivat harjoittaa markkinataloutta.
Alkoholikieltolain kumoamisen jälkeen meille on tullut kieltolaki muunmoassa hehkulampuille, kannabikselle, alkoholin mielikuvamainonnalle, pikavipeille, tupakkatuotteilen esilleololle, ravintolatupakoinnille ja ties mille muulle. Kumotaan yksi kieltolaki niin saadaan kymmenen lisää, mahtavaa demokratia :D
Pelkästään tänä vuonna on nopean muistelun perusteella tullut kolme kieltolakia (hehkulamput, alkoholin mielikuvamainonta, pikavipit). Alkoholin kieltolaki kumottiin vuonna 1932 joten kolmen kieltolain vuosivauhtia siitä asti on tullut 240 erillaista kieltolakia.
Joten joo, ehkä ennustuksesi käy toteen ja muutaman vuoden päästä kannabis dekriminalisoidaan, hinnaksi siitä olemme saaneet siihen mennessä varmasti 20 muuta kieltolakia :D

Kun kieltolaki kumottiin vuonna 1932, silloiset eläjät tuskin osasivat ajatella maailmaa, jossa hehkulamput kielletään alkoholin tapaan. Jos joku olisi maalaillut sellaisen tulevaisuuden, häntä olisi pidetty hulluna. Demokratiauskovaiset olisivat ajatelleet, että ihmiset eivät ikinä äänestä sellaisia poliitikkoja, jotka kieltävät hehkulampun :D
Aivan samalla tavalla me emme voi edes kuvitella, mitä valtio tulee vielä mieltä kieltämään.
morko
 
Viestit: 132
Liittynyt: 18.10.2012, 16:02

Re: Onko Edistyspuolueen järkeä jatkaa?

ViestiKirjoittaja Darvi » 27.10.2012, 18:28

Järkevyyshän riippuu täysin siitä, mitä jatkamisella saavutetaan verrattuna siihen, mitä sillä menetetään. Onko mikään taho laittanut merkittävää taloudellista tai muuta panosta? Ei ole mitään järkeä lopettaa toimintaa vain koska edistys on hidasta, jos eivät kustannuksetkaan ole suuria ja jos ovat, niin kustannusten vähentäminen tekee toiminnasta taas mielekästä.

Edistyspuolueen näkyvyys taitaa olla lähes olematonta, joten ainakaan ennen kuin on saatu viesti suurelle massalle läpi, niin ei ole syytä olettaa, ettei se kelpaa. Ihmetyttää kuitenkin, että miksei oltu vaaliliitossa sosiaaliliberaalien tai piraattien kanssa kunnallisvaaleissa? Eivätkö kannatusyhdistykset saa olla vai miksi jätettiin käyttämättä tilaisuus pienempään syrjintään suhteellisen vaalitavan taholta?
Darvi
 
Viestit: 119
Liittynyt: 28.01.2012, 09:37

Re: Onko Edistyspuolueen järkeä jatkaa?

ViestiKirjoittaja Corto » 27.10.2012, 19:09

Morko, olen kutakuinkin samaa mieltä kaikesta, mitä tuossa aiemmin sanoit.

Mitä ehdotat... alistummeko kenties tähän kaikkeen suosiolla ja pelastamme itsemme juonekkaasti kierrellen veroja ja harjoittamalla lainsuojattomina keskenämme tervettä markkinataloutta, vaikka sitä ei kohta kukaan tuntisikaan?

Itse olen sen verran idealisti, että haluan taistella tätä kehitystä vastaan, enkä saa pienintäkään tyydytystä siitä, että pääsen nauramaan partaani jätettyäni merkitsemättä byrokratian lomakkeisiin aiemmin myymäni sepelimurskaimet, joista olisi pitänyt tilittää vero, jota ei olisi koskaan pitänyt olla olemassakaan.
Corto
 
Viestit: 122
Liittynyt: 25.11.2011, 10:14

Seuraava

Paluu Politiikka

cron