Liity Edistyspuolueen jäseneksi ja tue toimintaamme!
Lue lisää ...

Edistyspuolue – Vapaus valita

Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

Keskustelua Edistyspuolueen politiikasta, ideologiasta ja kannoista.

Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Alphonse » 24.08.2012, 14:36

Olen sivusta seurannut Edistyspuolueen lyhyttä taivalta, joka näyttää koko ajan kivisemmältä, mistä viimeksi osoitus puheenjohtaja Flemmingin vetäytyminen tehtävästä. On selvää, että puolue ei pääse rekisteriin ennen kuntavaaleja, ehkä ei lainkaan.

Olen muutamaan otteeseen puheenjohtajalle viestitellyt, että puolueen ongelma ovat Liberaalipuolueesta peritty siipi, jotka haluavat jatkaa Liberaalipuoluetta Edistyspuolueen nimen alla. Ongelma on se, että Suomessa lähes jokainen puolue on jo hyvin arvoliberaali. Arvoliberalismilla Edistypuolue ei koskaan voi ratsastaa. Lisäksi polyamoriat jne. ovat suurimmalle osalle suomalaisia hyvin vieraita.

Näen, että ainoa mahdollisuus Edityspuolueelle nousta vielä, on rakentaa se talousliberalismille, ja ottaa arvoliberalismissa konservatiivisempi linja. Tämä luonnollisesti edellyttäisi, että arvoliberaalien äärilaita ja tn. merkittävä osa Liberaalipuolueen entisiä eivät Edistyspuolueeseen sopisi.
Toisin sanoen, talousliberalismille on Suomessa tilausta, mutta ei uudelle arvoliberalistiselle puolueelle.
Alphonse
 
Viestit: 28
Liittynyt: 22.01.2012, 12:32

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Otto Hyötyniemi » 24.08.2012, 21:33

Vaikka en halua enkä voikaan kiistää puolueemme edessä olevia ongelmia, on näkemyksesi mielestäni virheellinen. Vapauden pilkkominen osasiin ja niiden asettaminen vastakkain arvo- ja talousliberalismin muodossa ei ole mielekästä, vaikka sitä yleisesti harjoitetaankin. Puolueella on koherentti ja looginen ideologia, liberalismi, ja siihen perustuva ohjelma, joka nimenomaan tässä suhteessa eroaa monien muiden puolueiden toivottoman epäjohdonmukaisista näkemyksistä vapaudesta ja sen rajoittamisen tarpeesta.

Arvoliberalismi ei mielestäni ole suomalaisissa puolueissa väittämälläsi tavalla yleistä. Persut, KD ja Keskusta ovat sangen konservatiivisia ja Kokoomuksessa, RKP:ssa ja SDP:ssä on runsaasti sekä konservatiiveja että "liberaaleja". Vihreiden ja vasemmistolaisten arvoliberalismi taas loppuu toivottoman epäloogisesti esimerkiksi asekannan kohdalla.

Puolue ei pyri ratsastamaan arvoliberalismilla vaan kokonaisvaltaisella liberalismilla. Sinänsä, mikäli todella liberaaleille talousnäkemyksille vaikuttaa olevan enemmän kysyntää kuin "arvoliberalismille", voimme painottaa viestinnässämme talouskysymyksiä, toki myymättä tai unohtamatta myöskään arvoliberalismia. Tämähän on puhtaasti taktinen kysymys, mutta puolueen periaatteiden muuttaminen konservatiiviseen suuntaan merkitsisi liberalismista luopumista. Tavoitteenamme ei voi olla puolueen menestys hinnalla millä hyvänsä, vaan ideologiamme edistäminen puolueemme kautta. Kärjistäen, pitäisikö ryhtyä kommunisteiksi, mikäli se edistäisi Edistyspuolueen kasvua ja menestystä?

Ehdottamasi puhdistus puolueessa heikentäisi sitä pakottamalla monet toiminnallemme tärkeät ja puolueen eteen ahkerasti toimineet aktiivit lähtemään Edistyspuolueesta. Liberaaleissa vaikuttaneet todella ovat huomattavassa roolissa puolueessa ja myös sopivat mainiosti puolueeseen sen ajaman aatteen valossa. Totta toki on myös se, että Liberaalit epäonnistui pahasti ja Edistyksen on syytä välttää epäonnistumiseen johtaneita mahdollisia virheitä ja ottaa niistä opiksi. Tämä voi toki edellyttää muutoksia puolueen strategiaan etenkin viestinnän ja markkinoinnin osalta, mikäli Liberaalien oletettu "painolasti" siinä tuntuu. Jos kuitenkin pidetään hyvänä ja lupaavana kuvailemasi kaltaista ei-liberaalia puoluetta, on suositeltavampaa perustaa uusi puolue kuin radikaalisti muuttaa Edistyspuoluetta.
Otto Hyötyniemi
 
Viestit: 2
Liittynyt: 14.11.2011, 23:51

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Alphonse » 25.08.2012, 11:10

Liberaalipuoluetta on kokeiltu Suomessa lukuisia kertoja, ja se ei koskaan ole onnistunut. En pidä mielekkäänä kokeilla sitä samaa taas kerran, nyt eri nimellä, mutta ikään kuin kyseessä olisi uusi puolue.
Onko järkeä jatkaa yrityksiä, varsinkin kun tällä yrityksellä ei näytä taas olevan mitään tulevaisuutta. Kyseessä ei ole enää mikää virheistä oppiminen, vaan olisiko mahdollista, että Liberaalipuolueen näköinen konspepti ei vaan toimi Suomeessa.

Toki, KD, Persut ja Keskusta ovat vähemmän liberaaleja, mutta arvoliberaaleja puolueita on Suomessa joka lähtöön, niin että se antaa Liberaalipuolueelle liian vähän tilaa. Se sytyttää harvaa ihmistä, paitsi tiettyjä erityisryhmiä (polyamoristit jne.), jotka ovat viime kädessä marginaalisia.

Ymmärrän, että Liberaaleista tulleet ovat tehneet paljon töitä, mutta jos he uskovat tietynlaiseen visioon, miksi he eivät perusta (taas) Liberaalipuoluetta, vaan haluavat jatkaa samaa Edistyspuolueen nimen alla?

Historiallisesti Edistyspuolue ei korostanut äärimmmäistä arvoliberalismia, johon Liberaalit haluavat Edistyspuolueen viedä.

Näistä syistä katson, että ainoa mahdollisuus Edistyspuolueella edetä on kiittää ja kehoittaa Liberaaleista tullutta siipeä perustamaan oman puolueensa. Muussa tapauksessa aika harva joka ei ole tullut Liberaaleista haluaa tehdä paljon työtä Edistyspuolueen eteen. Ja se näkyy siinä, että jäseniä on edelleen vaatimattomat 1800.
Alphonse
 
Viestit: 28
Liittynyt: 22.01.2012, 12:32

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Jussi Laakso » 25.08.2012, 23:29

Olen täysin samaa mieltä Otto Hyötyniemen kanssa.

Lisäksi täytyy todeta että se "Liberaaleista tullut siipi" ei ole pelkästään mikään siipi vaan puolueen ydinjoukko jota ilman mitään Edistyspuolueen uutta tulemista ei olisi koskaan tullutkaan. Jos siis jonkin pitää lähteä niin kyllä se on ennemminkin se konservatiivinen siipi.

Mutta ennen kaikkea on syytä korostaa että talous- ja arvoliberalismi eivät ole millään lailla ristiriidassa ja johdonmukainen liberaali kannattaa molempia.
Jussi Laakso
 
Viestit: 220
Liittynyt: 14.11.2011, 00:57

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Alphonse » 28.08.2012, 13:48

En ole ihan perillä siitä ketkä kaikki tukevat Liberaaleista, mutta jos tosiaan on niin, että sieltä tulee ydinjoukko, niin olen todellakin ollut kiinnostunut väärästä puolueesta.

On tosin vähän kohtuutonta, että Liberaalit yrittävät sitten vaan toisella nimellä samaa mikä on jo useita kertoja epäonnistunut.

Lisäksi on kohtuutonta, että Liberaalit ovat ottaneet itselleen perinteisen Edistyspuolueen nimen, koska kyseessä ei todellakaan ollut mikään ääriliberaali puolue, vaan yhteiskunnan melko laajan kansanjoukon ajatuksia heijastava liike.
Alphonse
 
Viestit: 28
Liittynyt: 22.01.2012, 12:32

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Jussi Laakso » 28.08.2012, 23:22

olen todellakin ollut kiinnostunut väärästä puolueesta.


Tästä olen harvinaisen samaa mieltä kanssasi.


Lisäksi on kohtuutonta, että Liberaalit ovat ottaneet itselleen perinteisen Edistyspuolueen nimen


Faktahan on se että Edistyspuolue hajosi vuonna 1951 kahteen osaan Vapaamielisten liittoon ja Suomen Kansanpuolueeseen, ja kun nuo puolueet yhdistyivät uudestaan vuonna 1965 niin siitä tuli Liberaalinen Kansanpuolue joka vuonna 2000 muutti nimensä muotoon Liberaalit. Jokainen voi tuosta sitten tykönään päätellä mikä on kohtuutonta ja mikä ei.

Todettakoon vielä että Edistyspuolue on aina kyllä ollut oman aikansa mittapuulla arvoliberaali puolue. Nykypäivän perspektiivistä toki vuosikymmenten takainen arvoliberalismikin näyttää aika konservatiiviselta mutta nykyään Edistyspuolueen paikka arvoliberalismin kentässä muihin puolueisiin nähden on aika lailla sama kuin ennenkin.
Jussi Laakso
 
Viestit: 220
Liittynyt: 14.11.2011, 00:57

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Alphonse » 31.08.2012, 09:37

Tässä täytyy kuitenkin tarkentaa, että Suomen Kansanpuolue oli melko kansallismielinen ja korosti kristillisiä arvoja.
Vapaamielisten liitto taas oli enemmän sitä mitä myöhemmin perustettu Liberaalit edustivat.

Tässä kannattaa huomata, että Vapaamielisten liitto sai itsenäisellä taipaleellaan aina 0,2-0,8 % kannatuksen eduskuntavaaleissa, kun taas Suomen Kansanpuolue sai aina 5-8 % kannatuksen.

Kun puolueet yhdistyivät alkoi alamäki, vuoden 1966 6,5 % kannatus laski joka ikinen vaali kunnes v. 2007 se oli 0,11 % !

Nytkö samalla Liberaalien konseptilla sitten halutaan taas kovalla työllä saavuttaa se 0,jotain % kannatus. Ajanhukkaa.

Suomen Kansanpuolueen konseptilla puolue voisi saada hyvinkin sen 5-8 % kannatuksen.

Näistä syistä pitäisin Edistyspuolueen tulevaisuuden kannalta järkevänä, että Liberaalit lakkaavat haihattelemasta tai hakkaamasta päätä seinään ja antavat tilaa sellaiselle konseptille, jolla on jotain mahdollisuuksia.
Alphonse
 
Viestit: 28
Liittynyt: 22.01.2012, 12:32

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Corto » 31.08.2012, 15:56

Ensimmäisenä tulee mieleen, että kansallismielisyyttä ja kristillisiä arvoja haikailevan henkisen kodin luulisi löytyvän parhaiten Kansallisesta Kokoomuksesta. Sillä puolueella on kannatustakin jo valmiina. :>

Sinnepä ne Kansanpuoluelaisetkin taisivat pääosin aikanaan siirtyä.
Corto
 
Viestit: 122
Liittynyt: 25.11.2011, 10:14

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Alphonse » 07.09.2012, 16:14

Kokoomus ei vaan ole kovin talousliberaali, vaan on samassa Seurassa kuin hallituskumppani SDP.
Käytännössä Suomesta puuttuu talousliberaali puolue, ja sille olisi tilausta.
Alphonse
 
Viestit: 28
Liittynyt: 22.01.2012, 12:32

Re: Edistyspuolueen ongelma ovat liberaalit

ViestiKirjoittaja Malcolm » 09.09.2012, 23:10

Alphonse kirjoitti:Kokoomus ei vaan ole kovin talousliberaali, vaan on samassa Seurassa kuin hallituskumppani SDP.
Käytännössä Suomesta puuttuu talousliberaali puolue, ja sille olisi tilausta.


Miksei Muutos ole talousliberaali puolue?
Malcolm
 
Viestit: 35
Liittynyt: 11.08.2012, 06:36

Seuraava

Paluu Politiikka

cron