Liity Edistyspuolueen jäseneksi ja tue toimintaamme!
Lue lisää ...

Edistyspuolue – Vapaus valita

Eurokriisi ja sen lääkintä

Keskustelua Edistyspuolueen politiikasta, ideologiasta ja kannoista.

Eurokriisi ja sen lääkintä

ViestiKirjoittaja Corto » 16.05.2012, 20:28

Olen seuraillut tuota Euroopan velkakriisin uutisointia satunnaisesti. Yleissävystä päätellen tuntuu siltä, että mitä enemmän alkaa kaikesta pinnistelystä huolimatta olla tavaraa housuissa, sitä enemmän haetaan helpotusta ihmedieeteistä. Euro-talouden krapulapäivän lähestyessä Keynes tuntuu olevan taas kovassa kurssissa. Sillä se lähtee, millä tulikin... eikös niin?

Tällaista uutisointia tuli vastaan tänään ja ihan väitöskirjatasolta:

http://www.talouselama.fi/uutiset/ainoa+laake+nykykapitalismin+talouskriisiin+kollektiivinen+vakuus/a2100307

Kyseistä väitöskirjaa en lähde tässä kritisoimaan, kun en siihen tosiaan ole tutustunut tuon selkeästi tarkoitushakuisen raflaavaksi puetun webiartikkelin sisältöä enempää.

Kuitenkin juuri tuollainen retoriikka värittää kaikkea talouspuhetta näinä päivinä. Rakennellaan palomuureja ja huudellaan lisää sääntelyä ja vakautta ja ties mitä. ...eli rahvaanomaisesti sanoen lainataan lisää ja pistetään valtiot "elvyttämään" (eli hukkaamaan rahaa jonnekin, siitähän tulee uutta kasvua, eikös vain?) ja sosialisoidaan vastuu kaikista mahdollisista tappioista niin laajalle kuin kyetään, niin kirpaisee sitten vähemmän kun kirpaisee.

En tiedä, millä EU itsensä tästä farssista lopulta ulos uskottavasti ostaa, mutta aika varmaa on, että EKP:n virtuaalisetelipaino saa vielä käydä kuumana ja EU-valtiot saavat vannoa kautta kiven ja kannon ja aikuisten oikeasti, että Euroopassa joka iikka saa talletusrahansa ulos pankeista täysmääräisesti (esim 20% ostovoimalla) ja ulkomaiset velkojat saavat myöskin muut, kuin euromuotoiset velkansa perityiksi (tavalla tai toisella).

...Ja tämän jälkeen mietitään sitten ihan rauhassa koko rahasysteemi uusiksi ja jos lähihistoria on mitään opettanut, niin taas yhtä kertaluokkaa enemmän päin helvettiä.

Itse en tästä tilanteesta osaa neuvoa eleganttia ulospääsyä enkä edes
jälkiviisastella sillä, miten asiat olisi pitänyt hoitaa.

Pari juttua tulee kuitenkin mieleen:

Jos on pakko olla fiat-raha, niin valtio tai valtioliitto kertokoot ennalta hyvissä ajoin paljonko ja millä nopeudella tulevat sitä keskuspankkiensa kautta laskemaan kiertoon ja pysykööt siinä määrässä vaikka vähän ikävältä tuntuisikin, kun ei voi "korjata suhdanteita", vaikka mieli tekisi.

Voisi myös olla ihan OK, että piensäästäjät, sijoittajat, pankit jne hyväksyisivät riskien diskonttaamisen korkoihin - ts. korko olisi syystäkin korkea, jos talletuksen, sijoituksen, lainan tai minkä tahansa takaisin saamisessa on epävarmuutta. Ei voisi kaikkea laskea sen varaan, että valtio tai valtioliitto (eli niiden verottama kollektiivi) maksaa viulut, kun kaikki ei menekään nappiin.

Kultakannasta (jota muuten en itse ainakaan sen kaikkein puhdasoppisimmassa muodossa kannata) taitaa olla ihan oma viestiketjunsa, jonka se ansaitseekin, mutta herääkö eurokriisin tiimoilta mitään muita ajatuksia?
Corto
 
Viestit: 122
Liittynyt: 25.11.2011, 10:14

Re: Eurokriisi ja sen lääkintä

ViestiKirjoittaja Corto » 15.06.2012, 09:51

No niin, tästähän se sitten lähtee:

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/k ... sa/a816821

"Likviditeettiä markkinoille".
Corto
 
Viestit: 122
Liittynyt: 25.11.2011, 10:14


Paluu Politiikka

cron