Liity Edistyspuolueen jäseneksi ja tue toimintaamme!
Lue lisää ...
Briefly in English!

Edistyspuolue – Vapaus valita

Edistyspuolueen historia

Kansallinen Edistyspuolue r.y. on vuonna 1918 perustettu suomalainen liberaalinen puolue, joka toimi viimeksi vuosina 1919 – 1951. Se oli koko edellisen toimintakautensa ajan edustettuna Eduskunnassa, jolloin se oli 1919–1927 keskisuuri (10–26) ja 1927–1951 pieni puolue (5–11 paikkaa). Edistyspuolue syntyi 8. joulukuuta 1918 fuusiossa, jossa yhtyivät tasavaltaa kannattaneet Nuorsuomalaisen Puolueen ja Kansanpuolueen enemmistö sekä Suomalaisen Puolueen vähemmistö.

Edistyspuolueesta valittiin uusi presidentti Suomelle kaksi kertaa: K. J. Ståhlberg kaudeksi 1919–1925, ja Risto Ryti 1940, uudestaan 1943 (virassa 1940–1944). Ståhlbergilla oli merkittävä rooli Suomen ensimmäisen perustuslain laatimisessa. Tämä vuoden 1919 hallitusmuoto oli lähes tyylipuhdas klassisen liberaali perustuslaki.

Edistyspuolueen suurimpiin saavutuksiin voidaan laskea johtava asema Suomen tasavallan perustamisessa, sekä kansallisen sovinnon edistämisessä itsenäisyyden ensimmäisinä vuosina. Edistyspuolue oli tärkeä tekijä Suomen yhteiskunnan vakauttamisessa ja itsenäisen tasavallan liberaalien ihanteiden mukaisten instituutioiden luomisessa erityisesti Ståhlbergin presidenttikaudella.

Tämän lisäksi Edistyspuolue puolusti laillisuusperiaatetta ja kansalaisvapauksia Lapuan liikkeen aikaan, väkivallasta ja pelonlietsonnasta huolimatta. Edistyspuolueen Risto Ryti johti Suomen sotien läpi niin, että maa vältti sekä miehityksen että diktatuurin.

Puolue lopetti toimintansa keväällä 1951, kun suurin osa sen aktiiveista jäsenistä (etenkin lähes kaikki pääkaupunkiseudun ulkopuoliset) olivat liittyneet helmikuun alussa perustettuun Suomen Kansanpuolueeseen. Uuteen puolueeseen siirtyi muun muassa puolueen silloinen puheenjohtaja Heikki Kannisto. Vähemmistö puolueen jäsenistä perusti samana vuonna Vapaamielisten Liiton. Puolueet yhdistyivät vuonna 1965 Liberaaliseksi Kansanpuolueeksi (LKP), joka muutti nimensä muotoon Liberaalit vuonna 2000. Vuonna 2011 Liberaalit päätti olla enää pyrkimättä puoluerekisteriin ja muuttua ajatushautomoksi. Samana vuonna Kansallisen Edistyspuolueen toiminta päätettiin aloittaa uudelleen.